Veliki povratak „Nušićijade

Izvor: Press, 06.Sep.2010, 08:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki povratak „Nušićijade"

Ivanjica je tokom tri dana manifestacije odisala humorom i dobrom atmosferom. Ivanjičani nisu samo oživeli doba Nušića, već brižljivo osmislili program smotre
„Nušićijada", koja je održana proteklog vikenda u Ivanjici, na velika vrata se vratila u kulturni život Srbije. Manifestacija obnovljena na istom mestu gde je pre 38 godina prvi put rođena, udahnula je u ovu varoš smeh, radost i bezbrižnost.
Svi koji su se zadesili u >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Ivanjici, bili su pod vlašću velikog komediografa Nušića, koji je u liku Milana Milosavljevića, glumca Pozorišta na Terazijama, bio vlast tri dana. Humorom i dobrom atmosferom varoš je odisala tokom sva tri dana manifestacije, a sve to bez hektolitara piva i tona roštilja na ulicama.
Program po čitavoj varoši
Ivanjica je bila jedna velika scenografija, gde je na stotine mladih ljudi, kostimiranih u predivne toalete iz Nušićevog doba, šetalo korzoom koji i dan-danas zaista radi, i animiralo sugrađane i goste. Raznovrstan i odličan, a besplatan program se odvijao po čitavoj varoši, jer je svaki kutak bio pretvoren u scenu. Kafane su radile bez fajronta, a uživalo se isključivo uz muziku brojnih tamburaških orkestara. Brojni gosti - glumci, muzičari, pevači, odabrani samo po ključu dobrog ukusa, bili su oduševljeni atmosferom koja ih je ščepala čim su zakoračili u Ivanjicu.

- Posebno me raduje što na ulicama vidim toliko mladosti, lepote i opuštenosti. Izgleda da je kultura ipak vaša suštinska potreba. Tako je bilo i pre 35 godina kada smo snimali „Više od igre" u Ivanjici. Godinama posle toga vraćao sam se u Ivanjicu i ostajao i po sedam dana... Ovde sam opet sa velikom radošću i nadam se da se manifestacija više neće prekidati i da se Nušić neće zaboraviti - rekao je Petar Božović, koga je publika mogla da vidi u predstavi „Čegović".

I Petar Kralj bio je presrećan što je posle 41 godine ponovo na „Nušićijadi".
Prva 'Nušićijada' ostavila trag
- Te davne 1969. godine u Ivanjici se igralo pet predstava. Igrali smo na autubuskoj stanici u sali pred 200 ljudi. Dragutin Dobričanin nas je tada pozvao... Bila je to velika ekipa - Bata Stojković, Bora Todorović, Neda Spasojević, Đuza Stoiljković, Zoran Radmilović, Taško Načić.... Ivanjica mi je tada ostala u najdivnijem sećanju, ljudi su nas prihvatili kao svoje. Sada sam opet nešto slično doživeo, kao da i nisam odlazio odavde. Ona Nušićeva „viđen si za Ivanjicu" mnogima, ako dođu u Ivanjicu, sada neće biti nikakva kazna kao u vreme Nušića, već će zaželeti da ovde ponovo dođu - rekao je Kralj.
Na „Nušićijadi" je gostovala „Gospođa ministarka" u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda. Prvi put su Ivanjičani uživali u Filharmoniji mladih „Borislav Pašćan", „Šišao se Jež" sa Lalom Bojčićem i Jasminom Bukvom i slušali tamburaše i Zvonka Bogdana, rok, klasiku i džez, uz odlične „Vonder sting kvartet" i „Vasil Hadžimanov bend", ali i vanvremenske glasovi Merime Njegomir i Cuneta Gojkovića. Na ulicama i kafanama, na svim koncertima se igralo, a na predstavama je često i sama publika učestvovala. Kada je na „Čegoviću" nekome zasvirao mobilni telefon i Božović „izgubio" tekst, neko iz publike mu je „suflirao" gde je stao.
Čitavu priču osmislila je i odlično organizovala grupa od desetak mladih iz udruženja „Kulturna decentralizacija Srbije" (KUDES), uz podršku lokalnih vlasti i privrednika.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.