Veles nekad i sad

Izvor: RTS, 11.Nov.2017, 10:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veles nekad i sad

Svaka jugoslovenska republika imala je grad koji je nosio Titovo ime, Veles u Makedoniji je poslednji od osam gradova tek 1997. godine to promenio. Iako je tokom predsedničke kampanje u Americi, zbog sajtova sa lažnim vestima u korist Trampa koje su kreirali mladi Velešani, Veles umalo postao Trampov, oni stariji se, ipak, sa nostalgijom prisećaju vremena kad je Veles bio Titov.
O mladićima koji su plasirali >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lažne vesti o Donaldu Trampu, u Velesu niko neće da govori, kažu ne zna se da li su za nekog radili, ali su kažu zaradili. O sugrađaninu, čije je stihove znala cela nekadašnja Jugoslavija, hoće.

Kočo Racin, glumac Petre Prličko ali i solunski atentatori, nabraja poznate Velešane novinar Petar Pečkov.
Grad je, kaže, nekada bio jak trgovački a kasnije i industrijski centar.
"Preko Vardara se trgovalo sa Solunom, donosila se različita roba, pa su tako mnoge porodice u Velesu bile bogate, a njihova deca se školovala u Beču, Drezdenu i kulturu koju su sticali tamo donosili su ovde", kaže novinar Petar Pečkov.
Vremena su se promenila, pa je kosturnica posvećena borcima Drugog svetskog rata sa impozantnim mozaikom retko posećena.
Od Titovog Velesa ostala je samo ploča sa rečima koje je zapisao Josip Broz Tito prilikom svog prvog dolaska u Veles 1975. godine i, naravno, nostalgija.
Veleška sahat kula jedno je najlepših obeležja grada. Đore Sazdovski brine o satu koji nema kazaljke, već zvoni tri minuta pre i posle punog sata.
"Kula je napravljena polovinom 16. veka najpre kao osmatračnica, a zatim je negde u 18. 19. veku postala sahat kula i postoji sve do danas", rekao je Đore Sazdovski.
I dok na sve nabrojano Velešani nisu podjednako ponosni, na gradski sat s pravom jesu svi od reda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.