Vektra kupila Boku

Izvor: Politika, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Vektra" kupila "Boku"

Podgorica – Podgorička kompanija "Vektra" uplatila je 22 miliona evra u gotovini za kupovinu hotelsko-turističkog preduzeća "Boka" iz Herceg Novog, i to petnaest dana pre predviđenog roka. Od ukupne sume, Fondu za razvoj je uplaćeno oko 8,57 miliona, Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja 9,12 miliona, Zavodu za zapošljavanje oko tri miliona, a savetniku u privatizaciji i Tenderskoj komisiji 1,47 miliona evra. Dostavljena je i bankarska garancija za investicije, a za 28. decembar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zakazana Skupština akcionara kada će i zvanično HTP "Boka" preći u vlasništvo "Vektre" – najavljeno je juče iz ove kompanije.

Ugovor o prodaji 59,45 odsto akcija "Boke" potpisan je prošle sedmice, a njime su predviđene investicije od oko 64 miliona evra za tri godine, s tim što je krajnji rok za početak realizacije 1. novembar naredne godine. Za realizaciju socijalnog programa biće, kako je najavljeno, utrošeno oko 7,3 miliona evra, a "Vektra" se obavezala da naredne godine ne otpušta radnike, kao i da kroz gradnju novih kapaciteta otvori više stotina novih radnih mesta.

Podgorička kompanija je kupila od kompanije "Hungest hotels" još 33,4 odsto akcija "Boke", tako da ukupno poseduje oko 93 odsto deonica, a Mađari su akcije prodali za 9,25 miliona evra.

U "Vektri" očekuju da će investicije u hotele "Boke" biti veće od planiranih 64 miliona i da će premašiti 200 miliona evra. Oni nameravaju da na mestu starih naprave četiri nova hotela sa pet zvezdica, kao i turistički kompleks "Žanjice".

"Idejna rešenja već je uradio renomirani arhitektonski biro iz Milana, a cilj investitora je ne samo da vrati stari sjaj HTP 'Boka', nego da Herceg Novi bude najreprezentativnija turistička destinacija u ovom delu Mediterana", poručili su iz "Vektre".

Hotelsko preduzeće iz Herceg Novog raspolaže hotelima "Plaža", "Tamaris" i "Igalo", a "Vektra" planira da izgradi i hotel "Boka", koji je srušen u zemljotresu 1979. godine.

Imovina "Boke" je nuđena na prodaju 2005. i prošle godine, ali je prvi tender propao, jer je prvorangirana češka kompanija "Pi-kju konsalting" odustala od kupovine, dok je drugi tender komisija proglasila neuspelim "zato što dostavljene ponude nisu zadovoljavale kriterijume, ciljeve i uslove nadmetanja".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.