Vehabije vršljaju i u RS

Izvor: Vesti-online.com, 14.Jun.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vehabije vršljaju i u RS

Vehabije u BiH više ne mare za entitetsku granicu i polako postaju ozbiljan problem i u Republici Srpskoj. O tome svedoče i podaci do kojih je došlo republičko Ministarstvo unutrašnjih poslova koje je zabeležilo više aktivnosti pripadnika vehabijskog pokreta, najčešće na graničnim područjima, ali i u dubini teritorije RS.

U poslednje vreme mediji u Banjaluci opširno pišu o dešavanjima na Vučjoj planini kod Teslića, u delu gde ova opština graniči sa opštinom Zenica >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u FBiH. Tamo su meštani lokalnih sela primetili i čuli grupu vehabija koja vežba gađanje vatrenim oružjem što je izazvalo strah među stanovništvom. O ovim događajima postoji i službena zabeleška MUP-a RS koji je o tome obavestio ostale bezbednosne institucije u zemlji.

Krajem prošlog meseca, usred Banjaluke, policija je zaustavila automobil u kojem su se nalazila dvojica vehabija.

Sve se dogodilo ispred glavne pošte u gradu ispred koje prolazi na hiljade građana koji su sa nevericom gledali dvojicu mladića sa dugim bradama i kratkim pantalonama. Nakon provere, obojica su pušteni, jer nije bilo razloga da se zadržavaju, ali sama pojava pobudila je određenu dozu uznemirenosti.

Ekspert za terorizam Dževad Galijašević podseća i na prošlonedeljni slučaj u Brčkom gde je policija u kući vehabije Adnana Rečice pronašla pravi arsenal oružja, od čega čak tri kilograma TNT eksploziva.

- Vrlo su zanimljive lokacije gde je policija u proteklom periodu pronalazila eksploziv kod vehabija. Uglavnom je reč o graničnim područjima, kako etničkim, tako i entitetskim. Tako je eksploziv pronađen u Milkovcu kod Doboja, Jablanici i Buni kod Mostara, u Sanskom Mostu, a sada i u Brčkom. To nije slučajno - zaključuje Galijašević.

Dževad Galijašević kaže da trenutno u BiH ima oko 150.000 pripadnika vehabijskog pokreta.

On za "Vesti" ističe da taj pokret stalno jača zahvaljujući delovanju ekstremista u džamijama koje su pod nadležnošću Islamske zajednice BiH što praktično govori da ta organizacija podržava radikalne elemente unutar vlastite religije.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.