Vedrana Rudan dobila otkaz zbog govora mržnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Jan.2009, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vedrana Rudan dobila otkaz zbog govora mržnje

ZAGREB/RIJEKA - Hrvatska Nova TV javno se danas izvinila jevrejskoj zajednici i "svima koji su se mogli naći uvređenima" zbog komentara novinarke i književnice Vedrane Rudan u "IN Magazinu", a njoj je otkazala saradnju.

Vedrana Rudan je u sinoćnjem komentaru, kako su preneli gotovo svi hrvatski mediji, "uporedila rat u Gazi s holokaustom i u tom kontekstu pomenula Anu Frank, koja se u svojoj knjizi pitala 'kad će Jevreji prestati da budu Jevreji i postati >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljudi'".

Na njene stavove prvi je reagovao predsednik Saveta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, koji je danas na saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina ocenio da je reč o "vređanju Jevreja komentarom strašnijim od antisemitizma".

Riječka kjnjiževnica odgovorila je da "očigledno nije bila ispravno shvaćena". "Nikad u životu nisam govorila jezikom mržnje.... U svom komentaru za Novu TV iskazala sam ljubav i prema Jevrejima i prema Palestincima i mislim da je većina televizijskih gledalaca to tako i shvatila", objasnila je.

Povodom otkazivanja saradnje sa Novom TV, Rudanova je u saopštenju dostavljenom Hini navela da je njen "strašan zločin" to što je "u jednoj TV emisiji objavila imena i prezimena ubijene palestinske dečice iz Gaze".

"Zbog toga sam dobila otkaz. Bojim se. Molim one koji su mi dali otkaz da budu milostivi. Ne ubijte mi decu, ne razvalite mi kuću raketom. Zahvalna Vedrana Rudan", dodala je.

Nova TV u saopštenju je navela da "najoštrije osuđuje bilo kakvu versku, nacionalnu ili drugu netoleranciju i govor mržnje za koji nema mesta u njenom programu", precizirajući da je Vedrana Rudan "govorila rečnikom koji nije u skladu s etičkim i novinarskim normama" i da je "iznela svoj lični stav, a ne stav televizije".

Komentar Rudanove u "IN Magazinu" danas su osudili i zagrebačka Jevrejska opština i Jevrejska verska zajednica Bet Israel u Hrvatskoj.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.