Izvor: B92, 14.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Većina mladih želi da napusti BiH

Sarajevo -- 62,6 odsto građana mlađih od 30 godina želi napustiti državu, a više od polovine ispitanika nije zainteresovano za politiku.

U najnovijem izveštaju UNDP-a pod nazivom "Glas tihe većine", navodi se da 88 odsto od 3.500 ispitanika smatra da je situacija u BiH loša ili veoma loša, dok tri četvrtine građana BiH nisu uopšte zadovoljni životom u BiH.

U istraživanju UNDP-a, koji predstavlja do sada najveće istraživanje mišljenja građana BiH o aktuelnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << društvenim pitanjima, navodi se da samo jedan od 14 ispitanika misli da se drugima može verovati.

"Ta neangažovanost nije tipična ni za jednu drugu zemlju u tranziciji i ocenjena je negativnom u kontekstu izgradnje civilnog društva", navodi se u izveštaju, kao i da devet od deset ispitanika veruje da je javni sektor u BiH korumpiran.

U UNDP-u smatraju da je ovim istraživanjem jasno da ljudi žele promene, te da je neophodno nastaviti sa ustavnim reformama kako bi se zaustavio odlazak mladih i kako bi se mladima omogućio pristojan život.

Građani BIH nisu zadovoljni ni ekonomskim stanjem, a polovina ispitanika u narednom periodu ne očekuje nikakve promene. Ispitanici nemaju poverenja u institucije, nemaju poverenja jedni u druge, ali više veruju policiji nego bilo kojoj drugoj instituciji.

Na pitanje da li je Dejtonski sporazum postigao uspeh, potvdno je odgovorilo 70 odsto Srba, 40 odsto Bošnjaka i 30 odsto Hrvata.

Centralizovana država najviše odgovara Bošnjacima - 61 odsto, centralizovana država s jakim regijama najbliža je Hrvatima - 32 odsto, dok su Srbi najzadovoljniji postojećom situacijom - 38 odsto.

Manje od polovine ispitanika - 43 posto, veruje da su primarno građani BiH, a ne pripadnici jedne od tri najzastupljenje etničke grupe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.