Večeras centralna proslava ujedinjenja Srbije i Crne Gore

Izvor: RTS, 07.Nov.2018, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Večeras centralna proslava ujedinjenja Srbije i Crne Gore

Uprkos protivljenju države i pojedinih političkih partija, u Budvi će, pod motom "Pokoljenja djela sude", biti održana Centralna proslava jubileja – veka oslobođenja Boke Kotorske i ujedinjenja Srbije i Crne Gore.
Skup će početi u 20.00 u Mediteranskom sportskom centru, a organizator je "Srpski narod Boke", koju, inače, deo crnogorskih medija naziva fantomskom organizacijom.
Prosrpski portal >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << In4S piše da je u pitanju najveća nacionalna proslava u poslednjih 20 godina na Crnogorskom primorju.
Specijalni gosti će biti Ivana Žigon i "Kosovski božuri".
Proslava će početi tradicionalnom himnom Crne Gore "Onamo, namo" kralja Nikole I.
Umesto zvanične himne Crne Gore, pesme "Oj, svijetla majska zoro", čije je stihove preradio "ratni zločinac Sekula Drljević", Danica Crnogorčević otpevaće originalnu verziju – "Oj, junaštva svijetla zoro".
Skup će otvoriti protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić – arhijerejski namesnik bokokotorski, a govor će održati i nekadašnji predsednik Crne Gore i premijer bivše SR Jugoslavije Momir Bulatović.
U ime domaćina, skupu će se obratiti i predsednik Odbora za proslavu 100 godina od oslobođenja Budve Marko Carević.
Prisutnima će se, putem video-linka, obratiti i istoričari iz Beograda Aleksandar Raković i Čedomir Antić, kojima je crnogorska vlast zabranila ulazak u zemlju da ne bi prisustvovali skupu.
U bogatom kulturno-umetničkom programu učestvovaće Vuk Kostić, Lazar Nikolić, Vuk Jovanović, hor Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo", a kapela sastav Srbski pravoslavni pojci, škola za veronauku parohije Mainsko-brajićke i drugi izvešće atraktivan program autentičnih pesama iz Prvog svetskog rata i perioda neposredno nakon njega.
Program će voditi novinarka iz Srbije Jovana Guzijan i Slaviša Čurović.
Skup će biti završen pesmom "Tamo daleko".
Portal In4S će prenositi proslavu u Budvi.
Obeležavanje će biti nastavljeno 9. novembra u Kotoru svečanom akademijom, a program se završava 11. novembra u Grblju, gde će u manastiru Podlastva biti Sveta arhijerejska liturgija i parastos poginulima u ratovima 1912–1913. i Prvom svetskom ratu 1914–1918.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

„Pokoljenja djela sude“: Proslava u Budvi povodom 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja

Izvor: Vostok.rs, 07.Nov.2018

Naša je obaveza da slobodu stečenu 1918. godine čuvamo, zarad žrtve naših velikih i slavnih predaka, ali i zarad napretka i sreće naših potomaka, poručeno je večeras iz Budve, gdje je održana Centralna proslava jubileja – vijeka oslobođenja Boke i ujedinjenja. Veličanstveni skup, pod...

Nastavak na Vostok.rs...

PROSLAVA U BUDVI: Sloboda je zajednički izvojevana

Izvor: Večernje novosti, 07.Nov.2018

U Budvi održana centralna proslava sto godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja sa Srbijom. Skup "Pokoljenja djela sude", koji je organizovao srpski narod Boke, protekao mirno Više bih se radovao da su vam se mogli obratiti oni koji su bili pozvani, koji imaju više duha i bolje...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.