Izvor: B92, 26.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatra i dalje hara hrvatskom obalom

Zagreb, Atina, Pljevlja -- Hrvatskom obalom Jadrana bukte veliki požari, i pored talasa zahlađenja i pada prosečne temperature za desetak stepeni.

Požar na ostrvu Šolta kod Splita, koji je izbio pre dva dana, rano jutros se ponovno razbuktao, pošto je juče bio pod kontrolom. U gašenju tog požara danas su ponovo uključeni specijalni avioni "kanader" i helikopteri za gašenje požara. Pomoćnik glavnog zapovednika vatrogasnih snaga na Šolti Tomislav Vuko je potvrdio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u pomoć pozvane i snage Hrvatske vojske.

Vuko je rekao i da je u nešto manje od tri dana izgorelo više od 400 hektara borove šume i maslinjaka što je gotovo trećina površine tog ostrva.

On je kazao da su zbog niza učestalih požara na obali pozvane i vatrogasne snage iz kontinentalnog dela zemlje, koje će u Dalmaciju i na ostale delove obale stizati prema potrebi.

U okolini Splita pod kontrolom je požar kod mesta Muć na brdu Moseč i još jedan kod mesta Dugobabe, kao i požar borove šume kod Vrgorca.

Na području Šibenika vatrogasci kontrolišu požar kod mesta Žitnić koji je delimično zahvatio i minirano područje, zbog čega je gašenje vatre znatno otežano i opasno.

Gašenju požara na ostrvu Rivanj, koji je izbio juče, vatrogasacima, kojih je oko stotinu, pridružilo se i 50-ak građana.

Posebno je dramatično bilo spasavanje dve žene i četvoro dece, koji su se zbog brzog širenja požara nošenog vetrom našli opkoljeni vatrom. Oni su spaseni uz pomoć helikoptera.

U Konavlima kod Dubrovnika vatrogasci takođe kontrolišu požar koji je zahvatio borovu šumu i nisko rastinje, a u gašenje vatre uključeni su i helikopteri.

Zbog vetra koji neprestano duva uz obalu, sva područja u kojima je bilo požara, stalno su pod kontrolom vatrogasaca, koji sprečavaju novo razbuktavanje vatre.

Požari i u Grčkoj, BiH i Crnoj Gori

Požari su u Grčkoj tokom prošle noći odneli tri života. Grčki premijer Kostas Karamanlis je saopštio da je zatražio pomoć od predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je obećao da će mu sutra poslati avione za gašenje požara.

U Bosni i Hercegovini se nekoliko manjih požara otelo kontroli, tako da je u Stocu proglašeno vanredno stanje. Vatrogasci su suočeni sa vatrenom linijom digačkom 60 kilometara, koja se tokom dana formirala iz 12 manjih požara, zbog čega je nekoliko sela evakuisano.

Na području Višegrada se sa požarom bori oko 200 vatrogasaca.

U Crnoj Gori, u okolini Pljevalja danas su ugašena četiri požara koja su zahvatila oko 10 hektara borove šume, rekao je zamenik komandira Vatrogasne jedinice Bogdan Bojović.

Požari su izbili u Kovčici, na Maljevcu, na području izmedju sela Krupice i Barice i u selu Premćani.

Požari u kanjonu reke Tare i u okolini Podgorice u Crnoj Gori još traju, ali je situacija pod kontrolom, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore.

U ministarstvu za sada nemaju procenu štete od požara koji već danima gore širom Crne Gore, a prema rečima pomoćnika ministra unutrašnjih poslova za vanredne situacije Zorana Begovića, gorelo je uglavnom sitno rastinje.

Begović je kazao da je vlada prihvatila predlog Rusije o iznajmljivanju specijalnog aviona za gašenje požara "Iljušin" i da bi on mogao biti na raspolaganju Crnoj Gori za dva do tri dana, ali, kako je naveo, neophodno je napraviti precizan plan "za eventualno angažovanje tog aviona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.