Vatikan minirao istragu o Stepincu

Izvor: Vesti-online.com, 12.Jul.2017, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vatikan minirao istragu o Stepincu

Zbog opstrukcija Vatikana srpska strana će u Rimu zatražiti da se nastavi rad Mešovite pravoslavno-katoličke komisije koja bi trebalo da rasvetli ulogu vikara Alojzija Stepinca tokom Drugog svetskog rata.

Kako saznaje "Blic“, istraživanje o životu i delu kontroverznog katoličkog nadbiskupa je tek na početku iako bi danas i sutra Mešovita komisija trebalo da ima poslednji sastanak u prestonici Italije. Razlog za to su brojne administrativne prepreke sa kojima su se srpski >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << istoričari suočili u vatikanskom arhivu.

- Jedan od obećanih uslova prilikom osnivanja komisije bio je dostupnost vatikanskim dokumentima. Međutim, dešavalo se da arhiv ne radi iz nepoznatih razloga, a i kada je bio otvoren, našim istražiteljima je administracija često onemogućavala pristup katalogu i vatikanskoj građi. Zato je posle godinu dana istraživanje i dalje u početnoj fazi - kaže izvor "Blica”.

Podsećanja radi, još krajem aprila delegacija SPC je oštro negodovala zato što predstavnik Svete stolice Bernard Arduro onemogućava srpskim istražiteljima pristup arhivu Vatikana. Problem je, kako saznajemo, i to što se u sedištu Rimokatoličke crkve nalaze samo brošure i literatura zasnovana na istraživanju uloge Stepinca krajem šezdesetih godina 20. veka.

- Stvoreno je jednostrano, iščašeno, vannaučno mišljenje na osnovu istraživanja hrvatskog teologa Juraja Batelje, koji je u tri toma prikazao Stepinca samo kao zabrinutog, zaštitnika, trudbenika... A naša izvorna dokumenta se odbacuju kao komunistički falsifikat. Jedno je montirani proces, a drugo argumenti zasnovani na činjenicama. Hrvati pokušavaju da fanatizovanjem mase kroz medije stvore lažnu sliku prošlosti, a to ukida budućnost. Čak i ako komisija nakon sastanka u Rimu prestane sa radom, istraživanje o Stepincu će biti nastavljeno jer se radi o kontroverznoj ličnosti - objašnjava naš izvor.

Na dvodnevnom sastanku Mešovite komisije u Rimu srpsku stranu predstavljaće mitropoliti Porfirije i Amfilohije, episkop bački Irinej i episkop Jovan. Ova komisija je dosad zasedala pet puta, a nakon skupa u aprilu hrvatski mediji su se praktično utrkivali ko će pre proglasiti Stepinca svecem. Bez obzira na to šta će komisija odlučiti u Rimu, postupak kanonizacije Stepinca je u isključivoj nadležnosti pape Franje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.