Izvor: B92, 25.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje u Grčkoj

Atina -- Grčka vlada proglasila vanredno stanje zbog požara širom zemlje, poginulo najmanje 44 ljudi. Požari i u Makedoniji i Crnoj Gori.

"Sve oblasti u zemlji proglasile su vanredno stanje kako bi zaustavile ovo zlo i počele obnovu čim bude moguće", rekao je grčki premijer Kostas Karamanlis u televizijskom obraćanju naciji. On je rekao da mnogobrojni požari "ne mogu biti slučajnost" i obećao da će oni koji su podmetnili požare biti "otkriveni i kažnjeni".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Juče i tokom noći izbilo je više od 170 požara širom Grčke, od zapadnih jonskih ostrva do severozapada i ka jugu, a najugroženijji je jug poluostrva Peloponez. Više od 25 požara, uključujući jedan u bogatom kvartu Atine, izbilo je posle sumraka, zbog čega vlasti sumanjaju je su vatre podmetnute.

Grčki mediji navode da je poginulo najmanje 50 ljudi, ali zvaničnici nisu potvrdili te navode.

Požar je najviše žrtava odneo u oblasti Zaharo, gde je poginulo 30 ljudi, među kojima i jedna majka sa svoje četvoro dece.

"Zemlja je u vanrednom stanju. Pozivam sve građane da pomognu u zajedničkoj borbi, u kojoj moramo pobediti za dobro zemlje. Duboko sam ožalošćen zbog majke koja je umrla u vatri u zagrljaju sa svojom decom", rekao je premijer Karamanlis.

Strahuje se da ima još žrtava u mestima koja su odsečena od okolnih oblasti na južnom Peloponezu, gde su u petak požari zarobili stanovnike u selima pre nego što su mogli biti evakuisani, naveli su danas zvaničnici.

Neki od nastradalih izgoreli su u svojim automobilima, u pokušaju da izbegnu vatru, dok je neke plamen, koji se širio munjvitom brzinom, uhvatio u begu kroz maslinjake. Među nastradalima je i jedna majka sa četvroro dece. Stanovnici zabačenih planinskih krajeva od petka telefoniraju grčkim televizijskim stanicama, moleći da neko dođe da ih spase.

Ova godina je po požarima najgora u poslednjih pedesetak godina i jedna od najvrelijih ikada.

Podmetnuti šumski požari su česti u Grčkoj zbog toga što propisi zabranjuju izgradnju u šumi, ali ne i na izgorelom šumskom zemljištu.

Požara ima mnogo više u izbornoj godini jer sve vlade uoči izbora, u borbi za glasove, amnestiraju divlju gradnju, čak i na uzurpiranom šumskom zemljištu. Prevremni parlamentarni izbori u Grčkoj su zakazani za 16. septembar.

Evropske zemlje pomažu Grčkoj

Evropske zemlje uputile su hitnu pomoć Grčkoj, posle apela tamošnjih vlasti da im ostale članice Evropske unije pomognu u borbi najvećim požarima u poslednjih nekoliko decenija, koji već danima besne širom zemlje.

U ovom trenutku u Grčkoj je aktivno oko osamdeset požara. Francuska je saopštila da je uputila dva aviona za gašenje požara ka Atini, dok su Italija i Nemačka poslale opremu za borbu protiv vatrene stihije, javlja BBC.

Grčka vlada je danas pre podne zatražila hitnu pomoć od Evropske unije.

Vatra i na Durmitoru i kod Ohrida

Požar u delu Nacionalnog parka Durmitor, gde gori oko 80 hektara šume, proširio se, ali se od gustog dima ne mogu videti njegove razmere, izjavio je danas direktor nacionalnog parka Tomo Pajović.

On je podgoričkim medijima rekao je da je pomoć iz vazduha danas izostala, iako je to jedini način da požar bude lokalizovan.

Dodao je da je teren nepristupačan, zbog čega ljudi ne mogu da priđu.

I u Nacionalnom parku Galičica kod Ohridskog jezera je danas izbio požar, a postoji mogućnost da je požar podmetnut, saopšto je krizni štab.

Šef kriznog štaba Pande Lazarevski je medijima rekao da je požar na Galičici pod kontrolom, i dodao da je gradska uprava Ohrida tražila da se u gašnjenje požara uključe i helikopetri, ali da će to biti uradjeno u ponedeljak ako bude potrebe.

Lazarevski je rekao da ima informacija da je požar na Galičici podmetnut i da su ga najverovatnije podmetnule "drvokradice".

Noćas je izbio požar i na planini Vodno iznad Skoplja, koji je lokalizovan u ranim jutarnjim satima.

U požarima koji su zahvatili Makedoniju pre mesec dana izgorelo je najmanje 5.000 hektara šume, što je 25 odsto teritorije pokrivene šumom u Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.