VOA: Pompeo početkom oktobra u Crnoj Gori i S. Makedoniji

Izvor: B92, 27.Sep.2019, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VOA: Pompeo početkom oktobra u Crnoj Gori i S. Makedoniji

Njujork -- Američki državni sekretar Majk Pompeo posetiće u okviru turneje od 1. do 6. oktobra Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

Iz Stejt Depertmenta je potvrđeno da će Pompeo u Crnoj Gori razgovarati sa najvišim državnim zvaničnicima, predsednikom Milom Ðukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Biće to prva službena poseta jednog američkog državnog sekretara Crnoj Gori od obnove njene državne nezavisnosti 2006. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine, preneo je "Glas Amerike".

Pompeo, jedan od nabližih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, će u Podgorici naglasiti važnost partnerstva i savezništva dve zemlje u NATO-u, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta, na brifingu za novinare o Pompeovoj evropskoj turneji, koji je održan na marginama zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Pompeo, kako je rekao, takođe će naglasiti otvorenost NATO-a za nove članice i dopinos koji je Crna Gora kao mala zemlja donela Alijansi u smislu geografskog položaja i izlaska na Jadransko more.

Na pitanje Glasa Amerike, o značaju i tajmingu posete, zvaničnik Stejt departmenta je rekao da je Crna Gora važan saveznik i da se "državni sekretar raduje istorijskoj prilici da je poseti".

Američki državni sekretar će posle Crne Gore otputovati u Severnu Makedoniju, koja je na putu da postane 30. članica NATO, a u Ohridu će se sastati sa najvišim makedonskim zvaničnicima.

U obe balkanske zemlje, kako je saopštio zvaničnik Stejt departmenta, biće naglašena američka podrška rešavanju problema, među kojima su i odnosi Beograda i Prištine, prenosi Glas Amerike.

On je dodao da je očito da su Sjedinjene Američke Države angažovane u tom pogledu i da žele da vide napredak, a da je sporazum iz Prespe pokazao da je rešeno nešto za šta su mnogi mislili da nikada neće biti rešeno.

Kako se navodi, visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je i da SAD ostaju veoma angažovane i fokusirane na region Zapadnog Balkana, koji je strateški važan za viziju Evrope, ujedinjene, slobodne i u miru i da to pokazuje odluka državnog sekretara da imenuje specijalnog predstavnika za Balkan, Metjua Palmera.

Pre Crne Gore, Pompeo će, kako je najavljeno, boraviti u Italiji i Vatikanu, gde će imati privatnu audijenciju kod pape Franje.

Evropsku turneju će završiti posetom Grčkoj.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.