Uzrok nesreće - ulje za šine

Izvor: B92, Beta, 26.Jul.2009, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uzrok nesreće - ulje za šine

Zagreb -- Tečnost kojom su polivane šine najverovatniji je razlog nesreće kod Splita u kojoj je poginulo šest, a povređeno 50 ljudi.

Ulje kojim su polivane šine je verovatno uzrok za nesreću voza kod Splita, kada je stradalo šest putnika, a 55 povređeno, kaže istražni sudija Davor Svalina. Da istraga ide u tom pravcu za HTV je potvrdio i načelnik policije Krunoslav Borovec.

U toku je veštačenje crne kutije koja treba da otkrije brzinu kretanja voza pre nesreće.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Intezivno se traga i za odgovornim osobama kojima sledi krivična prijava za izazivanje nesreće sa smrtnim posledicama.

U policiji su na informativnom razgovoru bili šef nabavke u Hrvatskim železnicama Tihomir Grgec i Ivan Medak, zadužena za ekologiju i zaštitu.

Mediji prenose da je reč o sredstvu koje se koristi za sprečavanje paljenja drvenih pragova na visokim temperaturama.

Mediji: Poput leda na putu

Zagrebačko preduzeće "Intrejd", koje je nabavilo protivpožarno sredstvo je pod istragom, a policija ispituje sina vlasnika te firme, navodi se na hrvatskom sajtu Indeks.

Uzroci protivpožarnog sredstva poslani su na analizu u Centar za kriminalistička veštačenja, a policija česlja i poslovanje Hrvatskih železnica, odnosno šefa Službe za ekologiju Ivana Medaka, koji je odgovoran za nabavu sredstva, navodi se na sajtu.

Radnici "Intrejda" su u petak, nekoliko minuta pre nailaska voza iz Zagreba, premazali deonicu od Kaštela do Labina Dalmatinskog.

Velike količine retardanta, koji bi trebalo da spreči požar na pragovima, našle su se na šinama, što nikako nije smelo da se dogodi, javlja Indeks.

Kako se navodi, stručnjaci su bili užasnuti koliko je te smese završilo na šinama. Njeno delovanje je, kako kažu, poput leda na putu.

Juče je izvršena rekonstrukcija nesreće. Šine su ponovo posute hemijskim sredstvom i potvrdile su se sumnje, pod skoro istim meteorološkim uslovima, navodi se na sajtu.

U ponedeljak Dan žalosti u Hrvatskoj

Vlada Hrvatske donela je odluku o proglašenju dana žalosti u ponedeljak, zbog smrti putnika u železničkoj nesreći nedaleko od Kaštela.

Tog dana će u Hrvatskoj zastave biti spuštene na pola koplja na svim zgradama u kojima su smeštena tela državnih vlasti, a neće biti dozvoljeno održavanje zabavnih i sportskih priredbi.

Šest osoba je poginulo, a 20 je teško povređeno, kada je u petak, oko podneva, voz koji je saobraćao na relaciji Zagreb-Split iskočio iz šina između stanica Labin Dalmatinski i Kaštel Stari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.