Izvor: B92, 24.Jul.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvredljiv grafit na kući naučnika

Zagreb -- Na obnovljenoj rodnoj kući poznatog naučnika Milutina Milankovića u selu Dalj u Hrvatskoj ispisan je uvredljiv grafit.

Nepoznati počinilac napisao je "J... vas Milutin", uz slovo "U". Paroh vinkovački, protojerej Predrag Azap koji je izvestio o događaju, ističe da je neprimereni i nekulturni grafit s ustaškim znakom i psovkom, "delo nekog od srbomrzaca u okolini", najverovatnije upućen Srbima koji žive u Dalju.

"Mrzeti jednog naučnika svetskog glasa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samo zato što je srpskog roda i poroda govori o teškom vremenu mržnje i netolerancije na području istočne Slavonije", rekao je protojerej Azap.

Milankovićeva kuća u selu Dalj dugo je bila zapuštena, a vlade Srbije i Hrvatske postigle su sporazum o obnovi i opremanju kuće koja bi trebalo da bude muzej i spomen dom, stecište učenika i svih drugih koji su želeli da se upoznaju sa životom i dostignućima ovog naučnika.

Srpska vlada finansirala je obnovu kuće, a hrvatska njeno uređenje i opremanje.

Povodom godišnjice rođenja, ove godine u maju u toj kući održan je i simpozijum o Milankoviću, a krajem juna i okrugli sto o kulturi Srba istočne Slavonije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.