Usvojen predlog da se statua Skenderbega postavi u Ulcinju

Izvor: RTS, 31.Okt.2018, 22:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usvojen predlog da se statua Skenderbega postavi u Ulcinju

Skupština opštine Ulcinj usvojila je predlog da statua Đerda Kastriotija Skenderbega bude postavljena na kružnom toku, u centru grada.
Bulevar u Ulcinju na kojem se nalazi kružni tok nosi njegovo ime, prenosi CDM.

Skenderbeg je, inače, u Ulcinju imao kuću, koju su nakon njegove smrti 1468. godine, nasledili njegovi rođaci.
Albanska Alternativa najavila je u avgustu postavljanje spomenika >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Skenderbegu na dve lokacije u Opštini Tuzi, i to u centru Tuzi i u Zatrijepcu.
"Podizanje spomenika Skenderbegu doprinelo bi podizanju svesti za slobodu, saradnju kao i njeno očuvanje i unapređenje saradnje sa ostalim narodima koji žive na teritoriji Crne Gore, a naročito crnogorskog naroda sa čijim vladarima je bio i u prijateljskim i srodničkim odnosima", ukazao je lider Albanske alternative Nik Đeljošaj za CDM.
Rekao je i da spomenici Skenderbega krase mnoge trgove gradova širom Evrope, a da on za albanski narod predstavlja osnovnu licnost kroz koju se predstavljaju i kao takav "nastavlja da inspirišše i predstavlja se kao simbol svih vremena".
Albanci Skenderbega predstavljaju kao heroja nacije i borca za slobodu, a njegov lik opevan je u brojnim narodnim pesmama.
Poticao je iz feudalne porodice Kastriota koja je od sredine 14. do sredine 15. veka kontrolisala delove centralne Albanije i istočne Makedonije.
Preminuo je 1468. godine od malarije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.