Ustaški spomenik usred Zadra

Izvor: Politika, 13.Okt.2009, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ustaški spomenik usred Zadra

Dok je spomenik Juri Francetiću u Slunju uklonjen po nalogu vlade 2004. godine, sličan spomenik „ustaškom sinu” Rajku Lozi usred Zadra niko ne dira

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – U Zagrebu se ovih dana podigla medijska prašina oko najave opskurnog „Hrvatskog uljudbenog pokreta” da će krajem godine (drugog dana Božića) negde u središtu glavnog grada RH postaviti spomenik ustaškom poglavniku i ratnom zločincu Anti Paveliću. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Već odavno, međutim, još od 1998. godine kada je postavljen, usred Zadra i danas pod zaštitom gradskih HDZ-ovih vlasti stoji spomenik „ustaškom sinu” Rajku Lozi, a da niko nije javno protestovao, a kamoli pokušao da ga ukloni.

Na to ukazuje najnoviji broj srpskog mesečnika „Identitet” iz Zagreba, koji upozorava: „Zadar koji je ostao pod kontrolom najekstremnijeg dela HDZ-a ne samo da nije omekšao u svojim stavovima posle novih lokalnih izbora, već je još čvršće nastavio sa šovinističkom praksom: Gradonačelnik ne želi da položi venac na spomenik žrtava fašizma, jer na njemu je zvezda petokraka, a pri tom se pale sveće i donosi cveće pred spomenik ustaškom sinu, koji je postavljen u centru grada koji je ukrašen nacističkim grafitima, kukastim krstovima i slovom ’U’”.

Spomenik je postavljen 1998. godine u ulici Josipa Jurja Štrosmajera, preko puta Tankerkomercove marine, a uz prepoznatljivu ustašku „šahovnicu” i istaknuto ime „Rajko Lozo” te mesto rođenja Imotski, na ploči piše:

„Hrvatski viteže, ustaški sine, poslije borbe bitke prsa u prsa, s ručnim bombama protiv jugotenkova na Bokanjcu, braneći Zadar 5. 10. 1991. izdajom s leđa smrtno si pogođen jugometkom na ovom mjestu. Progoni, optužbe, mučenja, zataje i izdaje nisu prekinule tvoj životni san Nezavisnu državu Hrvatsku. Mi ga nastavljamo i vjerujemo da će biti stvarnost...” U potpisu njegovi roditelji, braća i sestre.

Zadarski spomenik „endehaziji” i ustaštvu nije doživeo sudbinu sličnog takvog spomenika postavljenog usred Slunja ustaškom zlikovcu Juri Francetiću, koji je po nalogu Sanaderove vlade uz pomoć policijskih specijalaca uklonjen 2004. godine, već se uz njega i dalje polaže cveće i pale sveće.

Koliko je Zadar ostao „na repu” aktuelnog društvenog razvoja Hrvatske u kojem naročito u poslednje vreme političari ističu njenu utemeljenost na antifašističkim tradicijama po kojima pripada savremenoj Evropi, ukazuju još neki primeri koje navodi ovaj časopis. Tako je baš u sezoni kada se u borbi za svakog gosta isticalo hrvatsko turističko otvaranje i prema Srbiji jednom bračnom paru iz Beograda zamalo onemogućeno ukrcavanje na trajekt za ostrvo Ugljan – stavljeni su sa satrane da čekaju ukrcavanje poslednji „ako na trajektu bude mesta”. A u kakvom duhu se odgajaju mladi Zadrani pokazao je poznati incident s maturantima u Pragu: upravo su zadarski napali maturante beogradske Matematičke gimnazije onemogućavajući im fizičkom silom da uđu u hotel u kojem su imali rezervisani smeštaj.

R. Arsenić

[objavljeno: 13/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.