Izvor: B92, 14.Nov.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uskoro epilog afere "Patrija"?

Ljubljana -- Finska policija uhapsila je Jorma Vitakorpija, bivšeg direktora firme "Patrija", za koju se sumnja da je davala mito slovenačkim funkcionerima.

Vitakorpi je osumnjičen za korupciju i industrijsku špijunažu, javila je TV Slovenija. Vitakorpi je bivši direktor finske firme za proizvodnju oružja, koja je, kako tvrdi finska nacionalna televizija YLE, davala mito slovenačkim funkcionerima, uključujući odlazećeg premijera Janeza Janšu, radi potpisivanja ugovora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o prodaji oklopnih vozila slovenačkoj vojsci.

Janša je odbacio optužbe za primanje mita i tužio autora emisije finske televizije YLE.

Finska policija saopštila je u maju da vodi istragu na osnovu sumnji da su predstavnici "Patrije" u Sloveniji podmitili državne funkcionere da sklope ugovor o prodaji vojnih vozila u vrednosti 280 miliona evra.

Ministar odbrane u odlazećoj vladi Slovenije Karl Erjavec izjavio je da se nada da će jučerašnje hapšenje Vitakorpija, direktora firme koja je prodavala oružje Slovencima, doprineti da se utvrdi da li je u tom aranžmanu bilo nezakonitosti i ponovio da njegova krivica ne postoji.

Erjavec je i tada tvrdio da je nevin, a to je učinio i odlazeći premijer Janez Janša, koji je i tužio finskog novinara zbog toga što ga je označio kao primaoca mita.

Afera "Patrija" bila je jedna od glavnih tema u kampanji pred parlamentarne izbore u Sloveniji, održane 21. septembra.

Ljubljanski "Dnevnik" je, sredinom septembra, preneo izjavu Vitakorpija finskom listu na švedskom jeziku "Huvidstabladetu", datu pre izbijanja afere, u kojoj je on kazao da su Slovenci, za razliku od Hrvata, pristajali na mito.

Novi mandatar za sastav slovenačke vlade Borut Pahor predložio je ove sedmice Erjaveca za ministra za zaštitu okoline, iako je on, kao lider DeSUS-a (stranke penzionera), želeo da ostane i istom kabinetu u kojem je bio i u Janšinoj vladi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.