Uskoro dolazim sa Lajčakom, kako bih signalizirao našu podršku dijalogu

Izvor: B92, 12.Jan.2022, 21:54

"Uskoro dolazim sa Lajčakom, kako bih signalizirao našu podršku dijalogu"

Gabrijel Eskobar dao je intervjuu za "Glas Amerike" i u njemu se dotakao tema vezanih za Balkan.

Pričao je između ostalog i o dijalogu Beograda i Prištine, "Otvorenom Balkanu" i šta je potrebno da bi SAD podržale tu inicijativu.

Kada je u pitanju dijalog, Eskobar je istakao da "ovu novu godinu počinjemo sa obnovljenom energijom i novim naglaskom na funkcionisanju dijaloga".

"Uskoro ću putovati u region, zajedno sa gospodinom Lajčakom, da signaliziram >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << našu podršku dijalogu i da pokažemo našu posvećenost funkcionisanju dijaloga. To je dijalog koji vodi EU, ali mi ga snažno podržavamo. I nadam se da ćemo napredovati. Ali moram da kažem da se u tom pogledu pitanje Srbije i Kosova ne odnosi samo na SAD i Evropu, već i na naše kolege u regionu. I u tom pogledu rekao bih da je Albanija bila veoma korisna. Tirana konstruktivno razgovara sa obe strane i u potpunosti podržava naše napore da uspostavimo stabilan odnos između Srbije i Kosova, što cenimo", naveo je Eskobar.

Na pitanje da je za Kosovo i region oduvek je bilo važno snažno učešće Amerike kako bi se postigao napredak i da li će u ovoj novoj godini Sjedinjene Američke Države biti više uključene u pregovarački proces i sprovođenje politike uzajamnog priznavanja dve zemlje američke administracije, Eskobar je naveo da će se "intenzivno angažovati sa obe zemlje".

"Da, mi ćemo konkretnim koracima pokazati našu podršku dijalogu. Mi ćemo pomoći, radićemo sa našim evropskim partnerima da realizujemo šta god bude odlučeno u ovom dijalogu, u ovom procesu koji vodi EU. Dakle, da, bićemo veoma angažovani u procesu, ali ne samo u Srbiji i na Kosovu, već u celom regionu i ne samo za politička, već i ekonomska pitanja. Vidimo mnoge mogućnosti za ekonomski razvoj u regionu, posebno u Albaniji i Srbiji, Kosovu i Crnoj Gori, tako da ćemo nastaviti da radimo u svim pravcima", istakao je Eskobar.

Kada je u pitanju "Otvoreni Balkan", Eskobar ističe da ta inicijativa ne može biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu.

"Ali ne mogu reći da ta inicijativa može biti efikasna bez učešća svih zemalja u regionu. I ovo je uslov pod kojim ga podržavamo: prvo, da ispunimo berlinske standarde koje je postavila Evropska unija. I drugo da bude otvoren za sve zemlje i praktično ne funkcioniše bez svih zemalja. Cevovodi se ne mogu prekinuti, autoputevi se ne mogu prekinuti. Ne možete da imate zonu slobodne trgovine ako morate da stanete negde na pola puta i da kamioni čekaju u redu po pet sati, tako da inicijativa mora da obuhvati sve zemlje da standardi budu evropski jer ipak treba imati zona slobodne trgovine, morate imati institucije koje mogu efikasno upravljati robom i novcem. Dakle, radi se o standardima i to su dva uslova: da budemo otvoreni za sve i da pratimo odgovarajuće standarde i institucije. Ovo su uslovi naše podrške ovom projektu", zaključio je Eskobar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.