Uplašeni svedoci

Izvor: Politika, 24.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uplašeni svedoci

Zagreb – Kako je krenulo, teško da će hrvatsko pravosuđe moći da se sa procesom za ratne zločine u Medačkom džepu pohvali pred međunarodnim faktorima kako je postalo sposobno da se nosi s nasleđem iz proteklog rata, odnosno objektivnim suđenjima akterima ratnih zločina počinjenih sa hrvatske strane. Ni drugi svedok zaštićenog identiteta nije se odazvao pozivu zagrebačkog sudije Marina Mrčele da na suđenju generalima Mirku Norcu i Rahimu Ademiju iznese ono što zna o ratnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zločinima počinjenim nad srpskim civilima i zarobljenicima tokom hrvatske vojne akcije u Medačkom džepu u septembru 1993. godine.
Zanimljivo je da se taj drugi svedok, tadašnji hrvatski vojnik koji se vodi pod brojem 9, u ponedeljak ipak pojavio u zagrebačkom sudu, ali ne i u sudskoj dvorani, objasnivši sudiji zašto ne želi da svedoči. Sudija je to potvrdio, ali nije želeo ništa dalje od toga da saopšti novinarima, osim da je odgodio daljnje pozivanje zaštićenih svedoka predviđenih da nastupe tokom ove nedelje.

Na suđenju Norcu i Ademiju predviđeno je da se sasluša i 28 svedoka zaštićenog identiteta od kojih su većina bivši srpski žitelji uništenih sela u Medačkom džepu, kao i izvestan broj hrvatskih vojnika koji su pristali da iznesu istinu. Svi oni su svojevremeno dali iskaz haškim istražiteljima, a celu tu dokumentaciju je haški sud predao hrvatskom pravosuđu kada je odlučeno da se taj sudski predmet prepusti na suđenje Zagrebu.

Međutim, prvom takvom svedoku navodno se nije moglo ući u trag i predati poziv, a drugi je zatražio da se njegov nastup odgodi. S druge strane, svi svedoci koji su do sada saslušani i tvrdili da u Medačkom džepu nije bilo nikakvih ratnih zločina (svi tadašnji hrvatski vojnici) uredno su pronađeni i odazvali su se sudskom pozivu. Samo tri svedoka, koji nisu krili identitet, do sada su potvrdili optužnicu o zločinima počinjenim u toj vojnoj akciji: žena kojoj su tada ubijeni roditelji, stariji muškarac čija je žena mučena i nabijena na kolac, te lekar koji je video tela ubijenih civila. Svi ostali do sada saslušani ili se ne sećaju onog što su videli ili tvrde da nikakvih zločina sa hrvatske strane nije bilo.

Šta se trenutno dešava sa zaštićenim svedocima i zašto ne daju iskaze pred sudskim većem, niko od nadležnih ne želi da objasni, a koliko je sve to neobično podstaklo je i pojedine hrvatske novinske izveštače da zaključe kako su "tužilac i sud nespremni za proces", kako to danas na primer ukazuje zagrebački "Jutarnji list". "Županijski sud u Zagrebu najavljuje saslušanje svedoka za koje se ne zna ni gde žive niti jesu li spremni da svedoče", navodi taj list.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.