Umro tvorac Oluje, Hrvati ga slave

Izvor: Mondo, 14.Mar.2018, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro tvorac "Oluje", Hrvati ga slave

Bivši oficir JNA i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Hrvatske, general Petar Stipetić preminuo je danas u Zagrebu.

Foto: MONDO ilustracija

Dok ga Srbi pamte po akcijama "Oluja" i "Bljesak", hrvatski mediji danas ukazuju na činjenicu da nije bio omiljen kod hrvatskih desničara baš zbog dobrog odnosa prema Srbima...

Biografski podaci o generalu Petru Stipetiću kažu - rođen 24. oktobra 1937. godine u Ogulinu, gde je završio osnovnu školu >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA. Na poziv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana u septembru 1991. godine prelazi u Hrvatsku vojsku, gde je obavljao najviše komandne dužnosti. Bio je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, i sa tog položaja je otišao u penziju. Za aktivno učešće u ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja. Nagrađen je i za učestvovanje u operacijama Bljesak i Oluja.

Hrvatski mediji danas ističu da uprkos vojnom znanju i sposobnostima, Stipetić nije bio preterano omiljen među novom klasom hrvatskih generala "koji su se na te pozicije uzdigli u dve-tri godine i bez potrebnog obrazovanja" jer su mu mnogi iz desnice zamerali karijeru u JNA i smatrali ga nedovoljno nacionalistički gorljivim, piše "Index.hr".

Međutim, Stipetić je učestvovao "u nekim od najvažnijih bitaka Domovinskog rata", a zvali su ga i da "spašava stvar kad bi novokomponovani HDZ-ovi generali povukli katastrofalne poteze", navodi portal.

Tvorac zločinačke "Oluje" doživeo moždani udar

Tu je i podsećanjena jednu scenu iz rata kada je u obruč kod Topuskog stigao i Kordunski korpus Vojske RSK, "verovatno najbolje organizirovana jedinica neprijateljske vojske koja je mogla da nanese jako puno štete HV-u, ali i Karlovcu i Zagrebu jer je imala rakete velikog dometa za napad".

Foto: MONDO/Mario Milojević

"Tada se odigrala i jedna od plemenitijih scena iz rata, inače obeleženog raznim krvoprolićima, zločinima i izostanku vojničke časti, kada je Stipetiću predaju na haubi automobila potpisao pukovnik Rade Bulat, s kojim je Stipetić služio u JNA. Stipetić je pozvao i novinare da svemu tome svedoče i zabeleže taj trenutak. Stipetić je tada prema vojnim pravilima sve neprijateljske oficire pustio da odu s ličnim naoružanjem, a vojnike da se izvuku u zbegu. Ubijanje zarobljenika koje bi naštetilo časti HV-a Stipetić nije dozvolio", podseća Index.

Stipetić se tom predajom, po svim pravilima međunarodnih konvencija, spasao i od suda u Haagu.

"General Petar Stipetić bio je osoba iz jednog drugog filma, iz one pristojne Hrvatske koja zna dobro da radi svoj posao, kojoj vrhunac politike nije mrzeti Srbe i paranoišući o Jugoslavenima, koja se nije okoristila u privatizacijskoj pljački i koja nije profitirala učestvovanjem u Domovinskom ratu. Bio je jedan od onih retkih koji domoljublje nije pretvorio u psovku", pišu mediji iz Zagreba.

Kako je mali Dejan odrastao za jedan dan (VIDEO)

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.