Izvor: B92, 12.Okt.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnici: Okačite zastavu EU

Prag -- Umetnici od predsednika Češke Vaclava Klausa traže da svoje evroskeptične stavove ostavi kod kuće.

Umetnici u Češkoj od predsednika zemlje traže da na praški zamak Hradčani, pored državne, okači i zastavu Evropske unije. Umetnik Borek Šipek i muzičar Mihal Kocab, koji je kao učesnik "plišane revolucije" početkom devedesetih vodio uspešne pregovore o odlasku sovjetskih vojnika iz Čehoslovačke, odneće Klausu otvoreno pismo i jednu zastavu EU.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Vaclav Klaus je, kada je Češka 2004. ušla u EU, odbio da podigne zastavu EU uz obrazloženje da mu niko od običnih Čeha nije za to dao mandat, niti ga zamolio da nešto takvo učini. Šipek kaže da poštuje Klausov kritičan stav prema EU, ali da Klaus, kao predsednik, treba da poštuje volju većine građana Češke koji u EU žele punopravno članstvo. Klaus je veliki protivnik dublje integracije EU i evropskog ustava, a nedavno je predložio da EU bude reformisana u zajednicu jakih nacionalnih država, kao neobavezan prostor za slobodan protok roba, ideja i ljudi.

Prema zakonima u Češkoj, evropska zastava može stalno ili tokom državnih praznika da stoji pored nacionalne trobojke na Parlamentu, sedištu predsednika, Vlade, regiona i opština, na školama ili ambasadama Češke u inostranstvu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.