Izvor: Politika, 23.Jun.2009, 00:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto u biznis, otpremnine u dugove

Niko od nadležnih radnicima ne kaže gde da ulože novac, a većina zaposlenih u Rudniku boksita podigla je kredite od 5.000 do 50.000 evra, pa će, kad ostanu bez posla, biti problema sa otplatama

Od našeg dopisnika

Nikšić – Od 1.200 zaposlenih u nikšićkom Rudniku boksita 900 je prekobrojno, ali je samo 300 prihvatilo ponudu crnogorske vlade da im se na ime otpremnine isplati iznos od 5.000 do 15.000 evra. Vlasnik fabrike ruska kompanija CEAC i izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktor Igor Kisenkov kategorični su u nameri da organizuju proizvodnju i obezbede posao za preostalih 300 radnika.

Većina kopača crvenog boksita ne može da prihvati ponudu republičke vlade. Sa naknadom koju nudi vlada, kako tvrde nikšićki rudari, ne mogu da naprave biznis a još manje da organizuju neki posao od kojeg bi mogli normalno da žive. Mnogi od njih nisu rešili stambeno pitanje ili su kreditno zaduženi po raznim osnovama, tako da im predložena otpremnina može biti dovoljna samo da vrate kredite ili deo zaduženja kod nekih od banaka.

Ratko Radulović, predsednik sindikata, kaže da ne zna kako će se rešiti problem koji je nastao ne samo u rudniku nego i KAP-u. „Oko 600 zaposlenih u našem kolektivu ne prihvata ono što nudi vlada. Nije mali broj onih koji su podigli kredite kod ovdašnjih banaka od 5.000 do 50.000 evra. Računali su da će imati dobre zarade i da će rudnik raditi kao što je radio punim kapacitetom u minuloj godini, međutim ništa od toga. Sa mesečnom proizvodnjom od 20.000 tona nije moguće obezbediti visoke plate, niti posao za 1.200 radnika. Sigurno je da sa predloženim iznosom mnogi u nikšićkom rudniku ne mogu rešiti dalju egzistenciju”, rekao je za „Politiku” Radulović.

Marko Nikolić je 33 godine proveo radeći u nikšićkom rudniku. Nije rešio stambeno pitanje niti je dobio stambeni kredit, a kreditno je zadužen. „Ukoliko bih uzeo 15.000 evra otpremnine mogao bih da vratim dug i kupim dvodelnu kosturnicu”, kaže naš sagovornik i ističe da se sa tim novcem ne može organizovati neki biznis.

Obren Mijušković je 23 godine proveo u rudniku. Kaže da je podigao stambeni kredit kod banke u iznosu od 40.000 evra i tim novcem kupio stan. Otpremnina koja mu se nudi nije dovoljna da obezbedi ni otplatu krova nad glavom.

Nije nikakva tajna da su zaposleni u jamskoj eksploataciji imali zarade i više od 1.000 evra mesečno, a da je prosečna plata u nikšićkom rudniku bila preko 500 evra. Tako visoka primanja bila su razlog što su stotine zaposlenih u ovom kolektivu kod ovdašnjih banaka podizali stambene i druge kredite. Iz 12 sela nikšićke Župe oko 500 žitelja radilo je u rudniku. Jedan broj njih sigurno će se opredeliti za poljoprivredu i razvoj stočarstva na svojim imanjima. Mnogi od njih ne žele da se izjasne kako će potrošiti ponuđenu otpremninu, jer se u firmi već naveliko priča da će u rudniku biti uveden stečaj zbog milionskih gubitaka u poslovanju.

Radnicima nikšićkog rudnika niko konkretno ne predlaže gde i kako da ulože novac. Međutim direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća Zoran Vukčević je kazao da bi radnici koji dobiju otpremnine mogli da se bave proizvodnjom organske hrane koja je zasnovana na strogim međunarodnim standardima, jer Crna Gora ima potencijala u tom delu.

– Moguće je pronaći kvalitetne biznis ideje u velikom broju relativno jednostavnih proizvodnih linija, kao što je pakovanje čipsa ili meda u malim pakovanjima za hotele. Oprema za te pogone košta sedam do 8.000 evra, ili više u zavisnosti od kapaciteta. Moguće je, uz male i jeftine mašine, baviti se proizvodnjom kancelarijskog materijala, proizvoditi spajalice, papir i druge usluga galanterije kao što su rokovnici i sličan propagandni materijal. Mogu se baviti uslugama kucanja tekstova, prevođenja ili proizvodnjom humusa za proizvodnju ekološke hrane – predložio je Vukčević.

U Uniji slobodnih sindikata Crne Gore smatraju da ponuđenim otpremninama vlada kupuje socijalni mir. Tako je generalni sekretar Srđa Keković izjavio da je otpremnina od 5.000 evra smešna cifra za otpočinjanje bilo kakvog biznisa. On sumnja da bi se čak i sa mnogo više novca mogao napraviti biznis na malom crnogorskom tržištu.

R. Vukićević

-----------------------------------------------------------

Otpremnine i do 80.000 evra

Dok Vlada Crne Gore određuje otpremnine za zaposlene u nikšićkom Rudniku boksita i KAP-u, u visini do 15.000 evra, u crnogorskoj železnici i Elektroprivredi su pojedinci dobili enormno visoku naknadu za odlazak iz tih firmi, od 20.000 do 80.000 evra. Sindikat EPCG je najavljivao proteste ukoliko njihova kompanija prekobrojnim ne bude isplatila najnižu otpremninu 23.000 evra.

[objavljeno: 23/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.