Umesto crnogorskog Moj jezik

Izvor: RTS, 27.Jul.2019, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umesto crnogorskog "Moj jezik"

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Crne Gore korigovao je naslovnicu udžbenika crnogorskog jezika za šesti razred osnovne škole tako što je proširio podnaslov knjige "Riječ po riječ", pa više ne piše da je to samo udžbenik crnogorskog jezika, već crnogorskog - srpskog, bosanskog, hrvatskog.

Na sličan način su, kažu, promenili i naslovnicu udžbenika crnogorskog jezika za treći razred >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gimnazije, koji je preimenovan i sada se zove "Moj jezik", a ne Crnogorski jezik, kakav je do sada bio, prnosi RTCG.
Pobjeda saznaje da su autori udžbenika za srednju školu čiji je naziv promenjen - Adnan Čirgić i Jelena Šušanj juče dostavili Zavodu za udžbenike protestno pismo u kom su naveli da za njih nije prihvatljiva ova vrsta korekcije i zatražili da se odustane od takvog koncepta.
Čirgić je Pobjedi potvrdio da je poslao pismo u kome ih obaveštava da ne pristaje na izmene udžbenika bez uvida u njih. Prema Pobjedinim saznanjima, zahtevi dvoje profesora, nisu uslišeni, jer je ova izmenjena verzija konačna i biće odštampana, bez obzira na to što nemaju saglasnost autora.
Odgovorni urednik Zavoda za udžbenike Lazo Leković rekao je za Pobjedu da u ovoj priči "naravno, crnogorski jezik nije, niti može biti, uklonjen iz udžbenika", već je samo naziv knjige, što je zakonska obaveza, usklađen sa nazivom predmeta.
Dekan Fakulteta za crnogorski jezik Adnan Čirgić, međutim, u ovoj priči problematizuje što ga niko nije konsultovao u vezi sa izmenama i poručuje da nakon što se upozna sa konačnom verzijom naslovnice ako je došlo do nekih izmena "onda su one falsifikat ZUNS-a kao izdavača".
Leković, s druge strane, objašnjava da je sadržaj ovih udžbenika potpuno isti i da su korice promenjene, jer "imaju obavezu da im nazivi knjiga ne budu u koliziji sa nazivima programa". To je, dodaje on, ne samo stvar obaveze, već i zdrave logike.
"Sada se predmet zove drugačije i to je sve, i to nema veze sa autorstvom udžbenika u koje niko nije zalazio", rekao je on.
Dodao je da je ovo pitanje potpuno tehničke, a ne političke prirode.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.