Ukradeno omiljeno oružje terorista

Izvor: Politika, 11.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukradeno omiljeno oružje terorista

Ministarka odbrane Slovenije najavila da će leteti glave u njenom ministarstvu, sama se ne oseća odgovornom, pa svoju ostavku ne nudi

Od našeg stalnog dopisnika

Ljubljana – Slovenački zvaničnici priznali su ono što su isprva pokušali da zataškaju, a to je da je krajem maja iz skladišta kod Pivke ukradeno opasno naoružanje, kao i da još uvek, uprkos naporima, nisu uspeli da uđu u trag lopovima ni njihovom plenu. Nestalo je oružje koje je teroristima >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najomiljenije, prenose ovdašnji mediji. Između ostalog, odneseno je osam protivtenkovskih lansera tipa „armbrust”, četiri antioklopna lansera RPG-22 i 57 ručnih granata.

Nemio događaj baca čudno svetlo na našu vojnu odbrambenu spremnost i saradnju unutar snaga NATO-a, kritičan je Zmago Jelinčič, prvak desnice u slovenačkom parlamentu. Na Jelinčičevu inicijativu će vrh slovenačke države danas raspravljati o nastalom problemu na posebnoj sednici odbora za odbranu. Ni ministarka odbrane Ljubica Jalušič ne pokušava da sakrije zabrinutost, a uz to priznaje da provala u skladište Ministarstva uopšte nije bila detektovana, već je otkrivena naknadno. Krivicu prebacuje na firmu koja je obavljala poslove obezbeđenja, a koju je već „razrešila dužnosti”. Rečeno preduzeće nije ostalo dužno ministarki, pa je obavestilo javnost da odgovornost leži zapravo na Ministarstvu odbrane Slovenije koje je bilo dužno da obavesti „zaštitare” da se u skladištu obavljaju nekakvi radovi, pri čemu je bila oštećena žica – pa je alarm zakazao. Ministarka se odazvala opaskom da je u ovom slučaju „otkazao ceo lanac odgovornih lica” i obećala da će preduzeti sve mere da osigura „bezbednost građana” te da ubuduće ne dođe do sličnih „aljkavih i neodgovornih propusta”. U to ime će pokrenuti određene „kadrovske promene”, čime je najavila da će leteti glave u njenom ministarstvu. Sama se ne oseća odgovornom, pa svoju ostavku ne nudi.

Otkaz je već uručen čuvaru skladišta.

Ministarka odbrane je u istom dahu pozvala medije da „ne dižu prašinu” oko jedne provale, uz naglasak da Ministarstvo sprovodi mere potrage za otuđenim eksplozivnim „sredstvima” kako bi ih, uz malo sreće, detektovalo na nekom (crnom) tržištu. Jelinčič je na posebnoj novinarskoj konferenciji upozorio da „ukradeni bacači raketa poput armbrusta predstavljaju najpoželjnije oružje za sve terorističke grupe na svetu”, obaška što su ukradene i ručne bombe koje su ništa manje silno opasno terorističko oružje.

Svetlana Vasović-Mekina

[objavljeno: 11/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.