Uhapšeni zbog ratnog zločina

Izvor: Studio B, 20.Jun.2011, 11:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni zbog ratnog zločina

Zbog komandne odgovornosti za ratne zločine nad srpskim civilima 1991. i 1992. godine u Sisku, uhapšeni su bivši sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac, ratni komandant specijalne jedinice MUP u Sisku Vlado Milanković i Drago Bošnjak.

Brodarac je za vreme zločina bio načelnik Sisačke policijske uprave, od 1993. godine župan Sisačko-moslavačke županije, a u doba Ive Sanadera savetnik za razminiranje Vlade Hrvatske, dok je Milanković bio ratni komandant specijalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << jedinice MUP u Sisku. Za vreme njihovih mandata na području Banovine likvidirano je i nestalo stotinak srpskih civila.

Istraga je bila koncentrisana na ubistva desetak uglednih sisačkih Srba. Deo ubistava dogodio se i zbog pljačke, a neke od tih slučajeva hrvatsko pravosuđe je već procesuiralo. Sumnja se da je reč o ubistvima koje su naručili uticajni sisački krugovi kako bi Srbe koji se nisu pridružili pobunjenim krajinskim snagama naterali u paniku i izbeglištvo.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.