Uhapšena dva bivša pripadnika HVO zbog zločina u Livnu

Izvor: Studio B, 17.Feb.2015, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena dva bivša pripadnika HVO zbog zločina u Livnu

Po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas su uhapšena dvojica pripadnika nekadašnjeg Hrvatskog Vijeća odbrane Muamir Jašarević (46) iz Bihaća i Sead Velagić (48) iz Sarajeva zbog sumnje da su učestvovali u zločinima nad 300 srpskih civila u Livnu 199

Akcija je sprovedena u saradnji srpskogTužilaštva za ratne zločine i Tužilaštva BiH, koja se sprovodi na osnovu Protokola iz januara 2013. godine, saopštilo je srpsko tužilaštvo.

Jašarević i Velagić >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << se sumnjiče da su od aprila 1992. do jula 1993. godine zločine počinili u okviru širokog i sistematskog napada na civilno srpsko stanovništvo opštine Livno.

Oni se terete da su zajedno s drugim pripadnicima vojne policije HVO učestvovali u združenom zločinačkom poduhvatu, čije je sprovođenje počelo u aprilu 1992. godine, s ciljem progona srpskog stanovništva sa područja livanjske opštine.

Osumnjičeni su kao deo napada i poduhvata počinili i pomagali nezakonito zatvaranje civilnog srpskog stanovništva, žrtve su držane u nehumanim uslovima i podvrgnute pretnjama, mučenju i ubistvima, navodi se u saopštenju.

Njihov cilj je bio nasilno trajno preseljenje žrtava srpske nacionalnosti s područja Livna i okoline, zlostavljanje i progon oko 300 Srba i nezakonito zatvaranje u Osnovnoj školi "Ivan Goran Kovačić" u Livnu.

Do hapšenja je došlo na osnovu informacija i dokaza koje je bosanskom tužiaštvu ustupilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, odnosno podataka dobijenih od oštećenih koji se sada nalaze u Srbiji i podataka iz matičnih knjiga za lica koja su u međuvremenu preminula u Srbiji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšeni zbog zločina nad Srbima

Izvor: B92, 17.Feb.2015

Dva pripadnika bivšeg Hrvatskog veća odbrane uhapšena su po nalogu Tužilaštva BiH pod sumnjom da su 1992. počinili ratne zločine nad srpskim civilima...Uhapšeni su Muamir Jašarević (46) iz Bihaća i Sead Velagić (48) iz Sarajeva, koji su pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičeni su da su...

Nastavak na B92...

BiH: Dva bivša člana HVO uhapšena zbog zločina nad Srbima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2015

Dva pripadnika bivšeg Hrvatskog veća odbrane (HVO) uhapšena su jutros po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine pod sumnjom da su 1992. godine počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna, uključujući ubistvo 16 osoba...Uhapšeni su Muamir Jašarević (46) iz Bihaća...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.