Uhapšen Medojević, Knežević ne izlazi iz parlamenta

Izvor: RTS, 30.Nov.2018, 08:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Medojević, Knežević ne izlazi iz parlamenta

Podgorički Viši sud odredio je pritvor poslanicima opozicionog Demokratskog fronta Milanu Kneževiću i Nebojši Medojeviću, zbog odbijanja da svedoče u predmetima Specijalnog državnog tužilaštva. Medojević je sproveden u zatvor u Spužu, dok Knežević odbija da napusti parlament i da se neće dobrovoljno predati policiji.
Medojević, koji je i predsednik opozicionog Pokreta za promjene, uhapšen >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je MUP Crne Gore.

Medojević je uhapšen bez ukidanja imuniteta i sproveden u Zavod za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) u Spužu.
Viši sud u Podgorici odredio je Medojeviću pritvor u trajanju do dva meseca jer je odbio da svedoči u predmetu formiranom u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog javno izgovorenih tvrdnji da navodno zna da bivšem gradonačelniku Podgorice neće biti određen pritvor iz razloga što je Glavni specijalni tužlac primio mito u iznosu od 100.000 evra, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.
Medojević je uhapšen kasno sinoć posle izlaska iz Skupštine, a nakon što su poslanici parlamenta usvojili rezoluciju kojom se proglašavaju ništavnim odluke Podgoričke skupštine iz 1918. godine.
Na sajtu Višeg suda objavljeno je da su Knežević i Medojević odbili da svedoče i pošto su bili novčano kažnjeni rešenjima vanraspravnog krivičnog veća Višeg suda, prenosi RTCG.

"Zatvor traje dok svedoci K. M. i N. M. ne pristanu da svedoče ili dok njihovo saslušanje postane nepotrebno ili dok se krivični postupak završi, a najduže do dva meseca računajući od dana lišenja slobode", navodi se u saopštenju iz Višeg suda.
Protiv tog rešenja može se izjaviti žalba Apelacionom sudu u roku od 24 sata od prijema prepisa rešenja, ali ona ne zadržava izvršenje rešenja.
Pravni zastupnici Medojevića i Kneževića uložili su žalbu Apelacionom sudu na odluku Višeg suda.
Advokat Dražen Medojević je novinarima kazao da je Nebojša Medojević pravnim nasiljem i bez osnova lišen slobode. Naveo je i da je Medojević uhapšen i odveden u ZIKS.
"Akteri pravosudnog sistema su doveli sebe u jednu kompromitujuću situaciju da su brutalno prekršili Zakon o krivičnom postupku", kazao je advokat Medojević.
Prema njegovim rečima Medojeviću je tek u policijskom automobilu uručena odluka o lišavanju slobode.
"Ovo je prvi put u istoriji crnogorskog pravosuđa da se političari, uz ovakvo brutalno kršenje zakona, stavljaju u zatvor što je nezapaćena praksa u Evropi i šire“, naveo je advokat Medojević, preneo je portal RTCG.
Milan Knežević, koji odbija da napusti parlament, kaže da se neće dobrovoljno predati policiji i da će s kolegama iz DF-a do daljeg ostati u parlamentu.
Iz parlamenta je poručio da u DF-u pripremaju strategiju za izlaz iz aktuelne situacije.
"Mi branimo integritet i suverenitet Skupštine crnogorskog parlamenta koji je juče brutalno pogažen kidnapovanjem, a ne hapšenjem Nebojše Medojevića na Bulevaru svetog Petra Cetinjskog i pokušajem takođe kidnapovanja mene od strane policije po nalogu Višeg suda", rekao je Knežević.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Uhapšen crnogorski opozicionar Nebojša Medojević

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2018

PODGORICA - Predsjednik opozicionog Pokreta za promjene i jedan od lidera Demokratskog fronta Nebojša Medojević uhapšen je po nalogu Višeg suda u Podgorici u predmetu povodom tvrdnji o primanju i davanju mita, saopštio je MUP Crne Gore.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.