Izvor: B92, 29.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Mirko Šarović

Sarajevo -- Bivši član Predsedništva BiH i bivši predsednik Republike Srpske Mirko Šarović uhapšen je jutros.

Tužilac Odeljenja za organizovani kriminal pri Sudu Bosne i Hercegovine Džonatan Ratel izdao je nalog za privođenje Šarovića i nekadašnjih istaknutih funkcionera Srpskog Sarajeva Milorada Govedarice i Milovana Cicka Bijelice, saznaje FoNet, zbog zloupotreba u poslovanju grada Srpsko Sarajevo preko Privredne banke Momčila Mandića.

Portparol policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Istočno Sarajevo, u Republici Srpskoj, Radovan Pejić izjavio je da su Šarovića i bivšeg direktora Direkcije RS za robne rezerve i preduzeća Matres Milorada Govedaricu danas oko 10.00 u Lukavici, u Istočnom Sarajevu, uhapsili pripadnici Agencije BiH za istrage i zaštitu BiH i Eufora. "Policija RS nije učestvovala u hapšenju, ali raspolažemo saznanjima da oni jesu lišeni slobode", izjavio je Pejić.

Kako se saznaje u Banjaluci, Šarović se tereti da je u vreme kada je bio predsednik Izvršnog odbora grada Srpsko Sarajevo potpisao odluku o osnivanju firme Matres, za koju privremeni upravnik Privredne banke Srpsko Sarajevo Tobi Robinson tvrdi da je bila fiktivna firma putem koje je iz Privredne banke na račun Srpske demokratske stranke i njenih funkcionera prebačeno više miliona maraka novca te banke. Sem toga, tvrdi se da su Šarović i Govedarica potpisali više naloga za poklanjanje desetina tona goriva iz robnih rezervi RS za osnivački kapital preduzeću Matres.

Bijelica je na crnoj listi Evropske unije i SAD zbog pomoći optuženima za ratne zločine, a SFOR ga je dva puta privodio na ispitivanja u svoje baze. Odlukom SAD zamrznuta mu je sva imovina.

Šarović se povukao sa mesta srpskog člana Predsedništva BiH pod pritiskom međunarodne zajednice posle "afere Orao".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.