Uhapšen Abu Hamza

Izvor: B92, Beta, 08.Avg.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen Abu Hamza

Sarajevo -- Policija BiH potvrdila je da je u Zenici uhapšen Tunišanin Karaj Kamel bin Ali, poznat kao Abu Hamza, koji je označen kao opasan za nacionalnu bezbednost.

Abu Hamzu su sinoć u zeničkom naselju Pehare uhapsili pripadnici policije Zeničko-dobojskog kantona i Agencije za istrage i zaštitu BiH. Pri hapšenju nije pružao otpor, a u ponoć je prebačen u zatvor u Zenici na dalje izdržavanje kazne. Direktor zatvora Nihad Spahić najavio je da protiv Bin Alija sledi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << disciplinski postupak u kojem može dobiti najviše 20 dana samice.

Pripadnici policijskih snaga uhapsili su Karaj Kamela bin Alija kasno sinoć u zeničkom prigradskom naselju Pehare, nakon dvodnevne intenzivne potrage.

Državna Agencija za istrage i zaštitu i zenički MUP u posljednja 24 časa pratili su njegovo kretanje na području poznatog izletišta Smetovi, gde se krio nakon bega iz centra grada, nakon što je u četvrtak u poslednjem trenutku izmakao hapšenju.

Uhapšen je samo desetak časova nakon što je Generalni sekretarijat Interpola u Lionu juče raspisao međunarodnu poternicu za tim odbjeglim robijašem, koji je ranije proglašen pretnjom za nacionalnu sigurnost zbog veza sa terorističkim organizacijama.

Bin Ali se krajem jula nije vratio u zatvor sa dopuštenog sedmodnevnog godišnjeg odmora.

I posle hapšenja ostaje pitanje kako je jedan kriminalac tog ranga mogao dobiti odobrenje za sedmodnevni odmor, iako je uprava zatvora desetak dana pre toga uputila službeno obaveštenje o saznanjima koja ukazuju da će Karaj Kamel pobeći ako mu bude odobren izlazak iz zatvora.

Uprava zavoda i ministarstvo pravde Federacije BiH ignorisali su ovo uputstvo i dali mu dopuštenje za sedmodnevni odmor, s kog se nije vratio na odsluženje kazne.

Karaj Kamel je nakon hapšenja vraćen u zatvor gde služi zatvorsku kaznu od tri godine i 10 meseci, koja mu ističe krajem decembra. Kako mu je oduzeto državljanstvo BiH, koje je stekao učešćem u ratu i brakom sa Bosankom, nakon odsluženja kazne biće deportovan u Tunis, gde je ranije osuđen na kaznu od 12 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.