Izvor: B92, 23.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen član Helsinškog odbora u RS

Bijeljina -- Član Helsinškog odbora u RS Duško Kondor ubijen rafalom kroz vrata svog stana sinoć u u Bijeljini. Osumnjičeni uhapšen.

Policija RRS danas je uhapsila Jasmina Barakovića iz Bijeljine, koji je, kako se sumnja, kroz metalna vrata stana Kondorovih u Zmaj Jovinoj ulici u Bijeljini rafalnom paljbom iz vatrenog oružja ubio 60-godišnjeg Kondora, a ranio njegovu ćerku. Nevladine organizacije upozoravaju da to ubistvo pokazuje da zločinci ne smeju ostati nekažnjeni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zaštićeni, a mirovni aktivisti ostati nezaštićeni.

Profesor srednje škole "Mihajlo Pupin" iz Bijeljine Duško Kondor ubijen je u svom stanu.

Dežurni okružni tužilac Alija Šukelić je naveo da je Kondor ubijen na licu mesta, a da je njegova kćerka povređena i smeštena na hirurško odeljenje bolnice Sveti vračevi u Bijeljini i nalazi se van životne opasnosti.

Kako su javili mediji u RS, Kondor je pre dva dana policiji prijavio da su mu isečene gume i razbijena stakla na automobilu, a da je to bila samo jedna od pretnji kojima je bio izložen u poslednje dve godine.

Policija ignorisala pretnje

Kao dugogodišnji aktivista Odbora, Kondor radio je sa mladima iz Bosne i Hercegovine, ali i regiona, na njihovom obrazovanju o ljudskim pravima, nenasilju, izgradnji poverenja i pomirenju, saopštio je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji (HOS).

"Njegova tragična smrt, izazvana nemogućnošću da se uspostavi normalan tok života u Biljenini, direktna je posledica činjenice da je lokalna policija ignorisala uporne pokušaje članova Odbora da ukažu na torturu kojoj je Kondor bio izložen gotovo dve godine", kaže se u saopštenju.

"Ovaj užasni događaj opomena je svima u regionu. Činjenica da je ubijen mirovni aktivista alarm je za svako društvo, a naročito za društva u kojima, nakon teških kršenja ljudskih prava, ratnih zločina i genocida, nema nijednog relevantnog pokazatelja da se sa politikom zločina prekinulo", stoji u saopštenju koje su, pored HOS-a potpisali i Inicijativa mladih za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava (Jukom).

"Praksa da se zločinci štite, smatraju herojima, da se pomaže njihovo skrivanje i to od strane onih koji treba da ih hapse, a da mirovni aktivisti ostaju nezaštićeni – mora biti prekinuta", navode oni.

Te organizacije apeluju na javnost u Srbiji, kao i na sve nadležne institucije, da počnu energično da rade na sprečavanju svih sličnih tendencija, tako što će, pre svega, jasno i glasno preći na dela koja ukazuju da se sa politikom zločina prekinulo.

"Ovaj događaj je još jedna garancija da će se stanje bezizlaznog propadanja nesmetano nastaviti i dalje", saopštavaju tri nevladine organizacije, uz apel institucijama međunarodne zajednice u regionu i BiH da osude ovaj zločin i učine sve da se osigura hvatanje ubica.

"Međunarodna zajednica ne sme okrenuti glavu od ovog strašnog događaja i ostaviti nezaštićenima usamljene glasove alternative u Republici Srpskoj, već im mora pružiti adekvatnu zaštitu i podršku", stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.