UZBUNA: Kancerogeno mleko na tržištu!?

Izvor: Mondo, 12.Nov.2016, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZBUNA: Kancerogeno mleko na tržištu!?

Antibiotik hloramfenikol, supstanca koja je u BiH strogo zabranjena za lečenje životinja namenjenih za proizvodnju hrane, pronađen je u mleku u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf.

Foto: MONDO arhiva

Laboratorijskim ispitivanjem sirovog mleka u okviru godišnjeg praćenja ostataka veterinarskih lekova na celoj teritoriji BiH, u dva uzorka na području opštine Gornji Vakuf utvrđeno je prisustvo hloramfenikola, koji može izazvati oštećenja >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i rak koštane srži.

Ovu informaciju za "Dnevni avaz" potvrdio je i direktor Kancelarije za veterinarstvo Ljubomir Kalaba, koji je istakao da je ispitivanje sprovedeno akreditovanom potvrdnom metodom u laboratoriji Veterinarskog instituta Hrvatske u Zagrebu.

"Prema laboratorijskim izveštajima, analizom uzoraka mleka akreditovanom potvrdnom metodom visoke tekućinske hromatografije-tandemske spektrometrije utvrđena je koncentracija hloramfenikola veća od 200 miligrama po kilogramu. Kako je hloramfenikol zabranjen, odmah smo obavestili nadležnu veterinarsku inspekciju, kao i druge institucije", rekao je Kalaba.

Srbija je Evropa, bar kada je mleko u pitanju

On je naglasio da su nadležnim veterinarskim inspektorima obaveštenja data juče, odmah po primanju nalaza, da bez odlaganja preduzmu mere na dve farme na području Gornjeg Vakufa, "kako bi bio otkriven i otklonjen uzrok zaostajanja rezidua hloramfenikola i time zaštićeno zdravlje ljudi".

Hloramfenikol je antibiotik koji deluje bakteriostatički, zaustavlja rast i razmnožavanje bakterija.

Najvažnije neželjeno delovanje hloramfenikola je oštećenje koštane srži koje se manifestuje pojavom anemije, čak i leukemije.

Najveći pronalazak hloramfenikola u regionu desio se 2002. u Sloveniji. Tada je pronađen 91 uzorak mleka sa zabranjenim antibiotikom.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.