USTAŠTVO: Za dom spremni ostaje u Jasenovcu

Izvor: Mondo, 26.Avg.2017, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

USTAŠTVO: "Za dom spremni" ostaje u Jasenovcu

Ploča s ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je danas hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Foto: MONDO/Predrag Jelenić Jasenovac

  Ministar pravosuđa, u intervjuu koji je dao "Večernjem listu", tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče - ne postoji.

On je ponovio da je grb Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), na kome je ustaški pozdrav "Za dom spremni", zvanično registrovan i priznat, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << prenosi Hina.

USTAŠKA STOKA: Za dom spremni i danas u Jasenovcu

"Teško je sada suditi da se tim pozdravom u amblemu HOS-a poziva na vraćanje u prošla vremena jer su pripadnici HOS-a noseći taj grb ginuli za Hrvatsku, i to za Hrvatsku koja poštuje demokratske standarde, koja je demokratski uređena i koja poštuje prava nacionalnih manjina. Dakle, njihovi motivi u Domovinskom rat bili su borba za takvu Hrvatsku, a ne veličanje propalih režima", tvrdi Bošnjaković.

On je dodao da Veće za suočavanje sa posledicama vladavine nedemokratskih režima radi na tome i ono bi trebalo da objavi preporuke kako u budućnosti tretirati takve stvari, a za to imaju rok do marta 2018. godine.

"Kada veće da preporuke, onda ćemo mi unutar tih preporuka napraviti zakonski okvir i preduzeti druge mere", kaže Bošnjaković.

NARASTAJUĆE USTAŠTVO U HRVATSKOJ

Na izjavu Bošnjakovića reagovao je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin koji je poručio da je Hrvatska još jednom pokazala da nema ni snage, ni želje da se suprotstavi narastajućem ustaštvu.

"Nigde na svetu ne bi bilo potrebno objašnjavati da nacistički pozdrav ne sme da se ističe na groblju nacističkih žrtava, nigde osim u Hrvatskoj", ističe se u Vulinovoj pisanoj izjavi.

On je dodao da, kada Evropska unija bude dozvolila da se u Mauthauzenu istakne tabla sa natpisom "Zig Hajl", neka tada dopusti da i ustaše imaju svoj pozdrav nad Jasenovačkim stratistem.

"Ali ako EU ne dozvoljava da se u Buhenvaldu, Aušvicu i Mauthauzenu pozdravlja sa 'Zig Hajl', zašto onda dopušta da se poklana srpska deca ubijaju još jednom u zemlji članici EU", dodao je Vulin.

On je upitao u čemu je razlika između 'Zig Hajl' i 'Za dom spremni', u čemu je razlika između Aušvica i Jasenovca, i dodao da na to pitanje Srbima i svim antifastima EU duguje odgovor.

"Odbijanjem da ukloni ustaške simbole Hrvatska je svoj odgovor već dala", konstatovao je Vulin.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

HDZ odlučio: U Jasenovcu ostaje ploča s ustaškim pozdravom

Izvor: Nezavisne Novine, 26.Avg.2017

ZAGREB - Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je danas hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković...Ministar pravosuđa, u intervjuu koji je dao "Večernjem listu", tvrdi kako izričito uporište u zakonu za skidanje ploče - ne postoji...On je ponovio da je grb...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Bernardić (SDP): HDZ dao legimitet ustaškom pozdravu

Izvor: Blic, 26.Avg.2017

Predsednik hrvatske Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić izjavio je danas da vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), izjavom ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da ploča HOS-a s pozdravom "Za dom spremni" ostaje u Jasenovcu do daljeg, daje legimititet otvorenom podsticanju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.