UN zabrinute: Vlasti Bihaća smestile migrante u kamp blizu minskog polja

Izvor: NoviMagazin.rs, 14.Jun.2019, 22:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN zabrinute: Vlasti Bihaća smestile migrante u kamp blizu minskog polja

Ujedinjene nacije su danas izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog odluke vlasti Unsko-sanskog kantona u BiH da migrante koji borave u privatnim smeštajima u Bihaću premeste u kamp "Vučjak", u blizini područja s minama preostalim iz rata 90-ih godina.

"Pozivamo vlasti da odmah prestanu s prebacivanjem migranata dok na raspolaganju ne bude prikladnije mesto. UN pozivaju vlasti da omoguće migrantima i izbeglicama koji su već prebačeni u 'Vučjak' da se vrate na prvobitne lokacije", >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << saopštio je Program Un za razvoj (UNDP) u BiH, prenosi regionalna televizija N1.

U saopštenju se navodi da prihvatni centar "Vučjak" predstavlja zdravstveni i bezbednosni rizik i da "trenutno nije opremljen za smeštaj migranata i izbeglica u skladu s međunarodnim standardima".

"Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini područja kontaminiranog minama. Takođe postoji velika opasnost od požara i eksplozije zbog mogućeg prisustva metana u tlu, jer je lokacija bila nekadašnja deponija. Ukoliko ova dva ozbiljna rizika nisu procenjena i eliminisana, lokacija ne može da bude pogodna za boravak ljudi", navele su UN.

U saopštenju se dodaje da na toj lokaciji nema sanitarnih čvorova niti pristupa pijaćoj vodi ili električnoj energiji.

"Pod ovim okolnostima, smeštanje migranata i izbeglica na ovoj lokaciji nije prihvatljivo", navele su UN.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN zabrinute: Vlasti Bihaća smestile migrante u kamp blizu minskog polja

Izvor: Danas, 14.Jun.2019

Ujedinjene nacije su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog odluke vlasti Unsko-sanskog kantona u BiH da migrante koji borave u privatnim smeštajima u Bihaću premeste u kamp "Vučjak", u blizini područja s minama preostalim iz rata 90-ih godina. Članak UN zabrinute: Vlasti Bihaća smestile migrante u...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.