Izvor: B92, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U padu slovačkog aviona 42 mrtva

Budimpešta -- Četrdeset i dve osobe, mahom pripadnici Kfora, sinoć poginule u padu slovačkog vojnog aviona u planinama istočne Mađarske.

Avionom tipa An-24 u kojem su bila 43 putnika i članova posade vraćalo se u Košice iz Prištine 28 slovačkih vojnika Kfora posle polugodišnje smene na Kosovu. Nesreću je preživeo jedino natporučnik Martin Farkaš (25) koji ima teške povrede glave ali je van životne opasnosti i nalazi se u bolnici u Košičama u Slovačkoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Mađarske i slovačke spasilačke ekipe pronašle su tela 42 žrtve najveće nesreće u istoriji slovačkog ratnog vazduhoplovstva i crnu kutiju vojnog aviona.

"Bio je to vojni avion AN-24, koji je leteo iz Prištine u Košice kada se srušio u Telkibanji u blizini slovačke granice", rekao je portparol mađarskog ministarstva privrede, u čijoj je nadležnosti avio-saobraćaj. Mađarski zvaničnici rekli su da se letelica zapalila kada su vatrogasci stigli na mesto nesreće u četvrtak uveče. Spasilačka operacija protekla je sa problemima, jer helikopteri nisu mogli da slete u nenaseljeni deo Telkibanje.

"Još moramo da istražimo mesto nesreće, a potom ćemo pogledati radarske snimke i preslušati radio vezu između letelice i vazdušne kontrole", rekao je portparol mađarskog Biroa za saobraćajnu bezbednost.

Mađarski ministar odbrane Ferenc Juhas isključio je mogućnost da su teroristi odgovorni za pad slovačkog vojnog aviona AN-24, ali je rekao da će za kompletan izveštaj o uzrocima nesreće biti potrebna dva meseca.

Povodom udesa slovačkog vojnog aviona i pogibije slovačkih vojnika iz sastava KFOR-a, ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković uputio je telegram saučešća ministru inostranih poslova Republike Slovačke Eduardu Kukanu.

Telegrame sa izrazima saučešća su uputili i predsednik Srbije Boris Tadić, kao i premijer Vojislav Koštunica.

Nađena tela svih poginulih u avionskoj nesreći

Mađarske i slovačke spasilačke ekipe pronašle su tela 42 žrtve tragične nesreće i crnu kutiju slovačkog vojnog aviona koji se sinoć sa vojnicima Kfora srušio u Mađarskoj, pet kilometara od slovačke granice.

Nesreću je preživeo jedino natporučnik Martin Farkaš (25) koji ima teške povrede glave ali je van životne opasnosti i nalazi se u bolnici u Košičama. "Crna kutija odmah ide na ekspertize", rekao je agenciji SITA portparol ministarstva odbrane Zenon Mikle.

Komandant slovačkog vazduhoplovstva Juraj Baranek novinarima je kazao da je avion koji se srušio prošao peti generalni remont i da je mogao da provede u vazduhu još 4.500 sati. Avion je trebalo da se spremi za otpis maja ove godine, s ozbirom da je proizveden 1969. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.