U hrvatskom Saboru oštro o Tesli

Izvor: B92, 02.Apr.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U hrvatskom Saboru oštro o Tesli

Zagreb -- Rasprava u hrvatskom Saboru o proglašenju nacionalnog dana Nikole Tesle pretvorila se u raspravu o tome čiji je veliki naučnik.

Dnevnik.hr, koji uživo prenosi raspravu među hrvatskim poslanicima, podseća da su inicijativu da se proglasi Nacionalni dan Nikole Tesle podnela tri poslanika Mirela Holi (ORAH), Davor Bernardić (SDP) i nezavisni poslanik Damir Kajin.

Njihov predlog podržala je i Vlada Hrvatske, ali uz dopunu da bi trebalo da bude Nacionalni dan Nikole >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tesle – dan nauke, tehnologije i inovacije.

Obrazlažući svoj predlog pred saborskim zastupnicima Mirela Holi je pročitala nekoliko Teslinih citata, među kojima je i „Energija je pitanje života i smrti“. „Iz ovog rata, najvećeg u istoriji, mora da se rodi novi svet. Svet koji će opravdati žrtve koje čovečanstvo podnosi. Taj novi svet mora da bude svet u kom neće biti iskorišćavanja slabih od strane jakih“, citirala je ona Teslu.

Drugi predlagač zakona Davor Bernandić je rekao da Hrvatska ima snage da stvori još mnogo Nikola Tesli, zahvalivši se na kraju čuvenom naučniku.

Međutim, kada je pomenuto rušenje spomenika Tesle u Lici, rasprava je krenula drugim tokom, pogotovo kada je treći predlagač inicijative Damir Kajin u celu raspravu ubacio i pitanje ćirilice.

Poslanik Milorad Pupovac, koji zastupa srpsku manjinu, zatim je rekao da spomenik Tesli u Gospiću nije srušen jer je on izumeo struju, nego zbog toga što je bio Srbin. „I to treba reći“, rekao je Pupovac i dodao da je „pitanje Nikole Tesle pitanje koje se svakako tiče Srba u Hrvatskoj“.

Reagovao je poslanik Dujomir Marasović iz HDZ-a, koji se obratio Pupovcu rečima: „Sve je ovo šaka jada, nula kuna, raspirivači mržnje u Hrvatskoj“. On je dodao da se Nikola Tesla okreće u grobu kad čuje kako se raspravlja o njemu. „Raspirujete mržnju između Hrvata i Srba“, poručio je on Pupovcu.

Mirela Holi je zatim rekla da se građanima Hrvatske „gadi politika“ upravo zbog načina na koji se rasprava danas vodi u Saboru. „Predlog Nacionalnog dana pokrenut je zbog veličine Nikole Tesle, a ne radi toga koje je bio nacije“, rekla je ona, a ubrzo zatim određena je pauza u radu Sabora.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Rasprava u Hrvatskom saboru, čiji je Tesla

Izvor: Blic, 02.Apr.2014

Predlog Hrvatskom saboru o proglašenju nacionalnog dana Nikole Tesle pretvorila se u raspravu o tome čiji je veliki naučnik, a potom je objavljena pauza. ..Dnevnik.hr, koji raspravu prati iz minuta u minut, podseća da su inicijativu da se proglasi Nacionalni dan Nikole Tesle podnela tri poslanika...

Nastavak na Blic...

Hrvatski Sabor raspravljao čiji je Tesla

Izvor: Telegraf.rs, 02.Apr.2014

Poslanici su se složili da 10. jul proglase nacionalnim danom Nikole Tesle, kao i da se spomenik velikom naučniku, srušen '90-ih vrati u Gospić

Nastavak na Telegraf.rs...

"Hrvati ukidaju ćirilicu, a hoće da prisvoje Teslu"

Izvor: Vesti-online.com, 03.Apr.2014, 10:12

Povodom jučerašnje rasprave hrvatskih poslanika o uspostavljanju "dana Nikole Tesle", koja se pretvorila u raspravu o tome kom narodu pripada slavni naučnik, Budimir je podsjetio da u Hrvatskoj godinama pokušavaju da Teslu prisvoje na razne načine."Nažalost, izgleda da njima jedino odgovara mrtav...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.