U Vojniću i Vrbovskom mogu ćirilične table, ali u Vukovaru ne

Izvor: Vesti-online.com, 21.Avg.2015, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vojniću i Vrbovskom mogu ćirilične table, ali u Vukovaru ne

Četiri table sa natpisima na ćirilici i latinici postavljene su u petak na državne institucije u opštinama Vojnić i Vrbovsko u Hrvatskoj. Table su postavljene posle sprovedenog nadzora u ove dve opštine, a iz hrvatskog Ministarstva uprave najavljuju da će sprovesti nadzor i u drugim gradovima i opštinama.

Hrvatsko ministarstvo ističe da će u sredinama, u kojima manjine čine više od trećine ukupnog stanovništva, primeniti zakone koji im garantuju pravo na ravnopravnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << upotrebu jezika i pisma.

Kažu da će se krenuti od državnih ustanova i preduzeća, pre svega od Hrvatskih puteva, čija je dužnost da na putevima u sredinama u kojima manjine imaju pravo postave dvojezične natpise.

Inspekcije će proveravati da li su dvojezične table na državnim i gradskim institucijama, ulicama i trgovima, a tamo gde utvrde da se zakon ne poštuje, lokalnim vlastima biće naloženo da primene dvojezičnost. Ukoliko gradska tela ne postupe po nalogu, uslediće im prekršajne prijave i plaćanje kazni.

Potez koji je napravilo Ministarstvo uprave ne može se primeniti i u Vukovaru, a u ministarstvu objašnjavaju da Vukovar sada nije prioritet jer, prema odluci Ustavnog suda, uživa poseban status.

Ustavni sud je u avgustu prošle godine zabranio Vladi sprovođenje Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina. Gradsko veće Vukovara u ponedeljak je izmenilo Statut, kojim nije predvidelo postavljanje ćiriličnih natpisa na gradske institucije, trgove i ulice.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Postavljene dvojezične table u Vojniću i Vrbovskom

Izvor: RTS, 21.Avg.2015

U opštinama Vojnić i Vrbovsko u Hrvatskoj postavljene su četiri ploče sa natpisima na latinici i ćirilici. Hrvatsko ministarstvo uprave navodi da su se uslovi za to stekli još pre više od deset godina i najavljuje da će i u drugim sredinama sprovesti nadzor, i tamo gde je potrebno primeniti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.