U Srpskoj pao Zaljubljeni haker

Izvor: Mondo, 12.Jan.2016, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srpskoj pao "Zaljubljeni haker"

U Srpskoj su u decembru su uhapšena dva lica zbog sumnje da su pripadali međunarodnoj kriminalnoj grupi "DD4BC", koja se tereti za više dela iz oblasti visokotehnološkog kriminaliteta.

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Ove osobe uhapšene su u akciji "Plejade", koju su pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP-a Srpske sproveli u saradnji sa više policijskih agencija iz sveta, a u koordinaciji i pod nadzorom Okružnog tužilaštva iz Banjaluke.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<
 Akcija se provedena u vezi sa krivičnim delima iznuda u vezi sa krivičnim delom sprečavanje i ograničavanje pristupa javnoj računarskoj mreži.

Akcija 16 agencija

U operaciji "Plejade" učestvovale su policijske agencije iz Austrije, Nemačke, Velike Britanije, SAD, Australije, Francuske, Japana, Rumunije, Švajcarske, Kanade, Irske, Monaka, Grčke, Finske, kao i međunarodne policijske agencije Evropol i Interpol.

Za jednu osobu je određen jednomesečni pritvor, dok je druga puštena da se brani sa slobode, a tokom pretresa oduzeta je određena količina komunikacione i računarske opreme.

Lice kojem je određen pritvor osumnjičeno je da je u Republici Srpskoj tokom 2014. i 2015. godine izvršilo DDOS napade (zatrpavanje sajta koji se tako blokira) na internet portale informativnih kuća - "Buka", "Istinito", "E-novine",  Federalna televizija, Fena i "Kurir" , kao i operatera telekomunikacija "Blic.net", prilikom čega se predstavljao kao "zaljubljeni haker".

Nakon izvršenih preliminarnih napada ograničenog trajanja, osumnjičeni iz grupe "DD4BC" su slali iznuđivački zahtev za isplatu određene količine virtuelnog novca kako bi pribavili protivpravnu imovinsku korist, a ukoliko oštećeni u određenom periodu ne bi isplatili traženi iznos bitkoina, bili bi izloženi još jačim i dugotrajnijim napadima, saopšteno je iz MUP-a Srpske.

Primarne mete za iznudu bile su iz sektora onlajn kockarske industrije, a pripadnici grupe svoje delovanje su proširili i na druge sektore, među kojima su finansije i zabava.

Ova grupa tereti se i da je razvijala softver za iskorištavanje ranjivosti u digitalnom novčaniku za bitkoin kako bi preuzela postojeća sredstava na njima.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.