U Srbiji 162 novozaražena, direktor SZO upozorava da pandemija nije gotova

Izvor: VOA, 07.Jun.2021, 12:04

U Srbiji 162 novozaražena, direktor SZO upozorava da pandemija nije gotova

U Srbiji su, prema zvaničnim podacima, registrovana još 162 nova slučaja zaraze koronavirusom na 8.552 testirana uzorka. Umrlo je sedam osoba. U bolnicama je trenutno 518 osoba, a na respiratorima 28. Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je dato ukupno 4.770.589 doza vakcina, u šta se ubrajaju i strani državljani koji su vakcinu primili u Srbiji. Revakcinisano je  2.171.244 građana, a barem jednu dozu vakcine primilo je 48,14 odsto stanovništva. Nadležni su najavili mogućnost održavanja proslava i masovnih okupljanja od 21. juna ako bude kompletno vakcinisano 50 odsto punoletnih građana. Epidemiološkinja Verica Ilić za N1 kaže da objektivni pokazatejli govore da je u Srbiji tek nešto više od 30 odsto vakcinisanih i da će, ovim tempom, dok kolektivnog imuniteta biti potrebno još nekoliko meseci. "„S obzirom da se kolektivni imunitet postiže sa 70-80 odsto zaštićenih to znači da smo daleko od kolektivnog imuniteta. Naravno, tom broju od 30 odsto treba dodati broj obolelih, ali sve kad saberete dolazimo do 40 odsto. Ako se ovim tempom, koji nije naročito uspešan, bude nastavila vakcinacija, nama će trebati bar još četiri-pet meseci da dođemo do kolektivnog imuniteta“, kaže ona. Ona je podsetila da je od početka pandemije u Srbiji postojala razlika između realnog života i mera koje je propisivao Krizni štab, te da su se uprkos zabranama događale utakmice, žurke, proslave. Direktor Svetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge istakao je da, i pored dobrih pokazatelja, Evropa još nije završila sa borbom protiv koronavirusa i da sada sve zemlje moraju biti solidarne i zajednički raditi na ubrzanoj imunizaciji građana, prenosi Fonet. Kluge je organizovao video konferenciju "Mapa puta za zdravstvo na Zapadnom Balkanu 21-25", na kojoj je učestvovao i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja. Video konferenciji prisustvovao je i evropski komesar za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji koji je najavio program podrške zdravstvenim sistemima zemalja Jugoistočne Evrope u vrednosti od 28 milijardi evra do 2025.godine, za prevazilaženje posledica pandemije i dodatnog unapređenja zdravstvenih sistema.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Epidemiološkinja: "Još pet meseci"

Izvor: B92, 07.Jun.2021

U Srbiji se, prema zvaničnim podacima, svakodnevno beleži pad broja novozaraženih i umrlih od kovida 19. U bolnicama je 531 osoba, a na respiratorima 26...Prema zvaničnim podacima, u Srbiji je dato ukupno 4.770.589 doza vakcina, u šta se ubrajaju i one date stranim državljanima koji su vakcinu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.