U Sloveniji 33 nova slučaja koronavirusa, od ponoći zabrana kretanja na javnim mestima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Mar.2020, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji 33 nova slučaja koronavirusa, od ponoći zabrana kretanja na javnim mestima

U Sloveniji je do danas u 14 sati zabeleženo 319 slučajeva zaraze korona virusom, a u odnosu na dan ranije registrovana su 33 nova slučaja.

Slovenačko ministarstvo zdravstva objavilo je na svojim internet stranicama da je sprovedeno 9.860 testiranja.

Doktorka Bojana Beović, koja vodi stručni deo tima državnog štaba za obuzdavanje epidemije, rekla je da se u bolnicama nalazi oko 40 obolelih, od čega je šest pacijenata na odeljenju intenzivne nege.

Slovenačka >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vlada danas će uvesti rigoroznija ograničenja kako bi sprečila širenje virusa.

Prednost prilikom ulaska u trgovine, posebno u jutarnjim satima, imaće starije osobe i invalidi, prenose slovenački mediji.

U Sloveniji od ponoći zabrana kretanja na javnim mestima

U Sloveniji u ponoć stupa na snagu vladina uredba o zabrani kretanja i okupljanja na javnim mestima i površinama kako bi se u najvećoj mogućoj meri smanjili socijalni kontakti i mogućnost širenja epidemije Covida-19.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs potvrdio je u u dnevniku Slovenačke televizije da je uredba već prihvaćena i da stupa na snagu u petak.

Hojs je rekao da je reč o privremenoj, ali potpunoj zabrani okupljanja u javnim prostorima i površinama, prenosi Hina.

Do prestanka važenja te uredbe biće dozvoljeno kretanje i boravak samo osobama koje imaju neodložne poslove, kao što su odlazak na posao, u najbližu prodavnicu, apoteku ili zdravstvenu ustanovu.

Prekršaj će se kažnjavati sa 400 evra, a izlasci i okupljanja na tim mestima u manjim grupama do pet osoba biće u slučaju potrebe dozvoljeni samo članovima porodice i službenim licima, kao što su pripadnici zdravstvene službe, civilne zaštite...objasnio je Hojs.

On je potvrdio da se lično zalaže i za donošenje uredbe kojom bi se vojsci dozvolilo da na granici obavlja neke policijske zadatke, s obzirom na to da će policija u vreme epidemije biti masovno angažovana u unutrašnjosti.

On je, međutim, podsetio i da bi za to bila neophodna dvotrećinska podrška u parlamentu, a koji je pre nekoliko godina takav izuzetak dozvolio zakonom koji reguliše vanredno stanje i ratnu situaciju.

Veća ovlašćenja vojnoj policiji, veliki nedostatak maski

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Host razmatra aktiviranje Člana 37, Zakona o odbrani kojom bi se vojnoj policiji dodelila veća ovlašćenja.

Za aktiviranje ovog zakonskog akta je potrebna dvotrećinska podrška u slovenačkom parlamentu.

Ovaj član je aktiviran i u oktobru 2005. godine na vrhuncu izbegličke krize.

Aktivacijom Člana 37. slovenačka vojska se ovlašćuje da u periodu od 3 meseca, s mogućnošću produženja, pomaže policiji u obavljanju poslova zaštite državnih granica.

Ovoj meri su se protivile levičarske partije i NVO zbog mogućeg lošeg uticaja na ljudska prava.

Jedna studentska radio stanica je čak pokrenula referendum da bi zaustavila aktivaciju ovog člana, ali je on kasnije ipak "prošao" u slovenačkom parlamentu.

Zakon je osporavan i u postupku pred Ustavnim sudom, ali je i tada, na kraju ipak odobren.

Plaćene maske za Sloveniju "zapele" u Italiji i Nemačkoj

Slovenija je suočena sa velikim nedostatkom maski potrebnih za zaštitu građanstva, a posebno zdravstvenih radnika i drugih kritičnih službi, međutim pošiljke koje je naručila vlada kasne i blokirane su u Nemačkoj i Italiji.

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin rekao je u sredu uveče da je situacija u bolnicama kojima su potrebna zaštitna sredstva i oprema kritična i da je stanje "jako ozbiljno", kao i da su u jednoj od bolnica za zaštitu medicinskog osoblja pozajmili maske koje inače koriste autolakireri.

"Milion i po nabavljenih maski čeka u Nemačkoj, u Hamburgu i sada se nadamo da će u Sloveniju stići do kraja nedelje", kazao je Tonin u razgovoru za večernju informativno emisiju slovenačke televizije i dodao da ne zna zašto je došlo do problema u dostavi u Sloveniju, prenosi Hina.

"Naš ambasador u Berlinu to pokušava da reši", rekao je Tonin i rekao da će u krajnjem slučaju vlada u Nemačku poslati svoj avion.

"Za nevericu je, ali smo izgubili i kontakt sa vozačem koji vozi tu pošiljku, pokušavali smo da ga kontaktiramo ceo dan, ali se ne javlja i ne znamo gde je", rekao je Tonin i dodao da se nada da se ne radi o pokušaju "ratnog profiterstva".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.