Izvor: B92, 27.Mar.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Sloveniji 100.000 nezaposlenih

Ljubljana -- U Sloveniji je, prema najnovijim zvaničnim podacima, bez posla oko 100.000 ljudi.

Nezaposlenih je bilo i pre, ali nikada toliko u zemlji koja ima oko dva miliona stanovnika. Svetska privredna i finansijska kriza oseća se i u Sloveniji koja je sve do nedavno važila za najuspešniju zemlju u tranziciji, i kao takva postala čclanica Evropske unije.

Kriza ne štedi ni zemlje Unije, a slovenačka privreda u velikoj meri zavisi od njih, pre svega Nemačke. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << U Sloveniji čak postoji urečica da kada se Nemačka zakašlje, Slovenija dobije upalu pluća.

Prema oceni ekonomista, izvoz koji je pokretačka snaga slovenačke privrede, u ovoj godini će pasti za oko devet odsto, a investicije čak za 12 odsto.

Istovremeno, privredni rast neće, kako je ranije bilo predviđeno, iznositi šest odsto, već će, kako se sada pretpostavlja, pasti na četiri odsto. Za toliko će pasti i bruto nacionalni dohodak.

Slovenci su prošle godine, u proseku, zarađivali oko 900 evra mesečno, ali sada realno zarađuju manje i sve više počinju da stežu kaiš.

U takvoj situaciji, vlada je usvojila dva paketa mera, koje su bazirane na pomoći privredi od nekoliko stotina miliona evra. Naredne nedelje treba da bude objavljen i treći paket koji će, prema rečima premijera Boruta Pahora, biti radikalan.

Koje će to mere biti i šta je radikalno u njima premijer još ne želi da otkrije, ali će se mere, po svoj prilici, ticati visine primanja u javnom sektoru, kao i penzionog sistema.

Premijer je nedavno ocenio da je razlika u rastu plata u javnom i privatnom sektoru od šest odsto u korist javnog sektora - neodrživa.

Istovremeno, privreda predlaže vladi da barem na godinu dana na sebe preuzme isplatu otpremnina za radnike, koji "milom ili silom" odlaze iz preduzeća ili na čekanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.