Izvor: RTS, 01.Okt.2022, 17:15

U Sisku obeležena 80. godišnjica stradanja i spasavanja ratne siročadi

Na sisačkom Dečjem groblju, u Parku Diane Budisavljević, obeleženo je 80. godina od stradanja, ali i spasavanja ratne siročadi u dečjem koncentracijskom logoru u Sisku.
Ovogodišnja svečanost, u organizaciji Srpskog narodnog vjeća i Vjeća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je posvećena afirmaciji humanitarnog rada sisačkog učitelja Ante Dumbovića, koji je svojim zalaganjem spasio veliki broj mališana. Tom je prilikom upućen i predlog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da Ante Dumbović dobije i svoju ulicu u Sisku.

Na komemoraciji je govorio saborski zastupnik i predsednik SNV-a Milorad Pupovac, koji je napomenuo kako su u Sisku stradala kozarska, srpska deca, koja su umirala od gladi, bolesti, prljavštine, hladnoće i od tuge. 
"To nisu bila napuštena deca, ni izbeglice, nego su to bila deca koja su zajedno sa svojim roditeljima i susedima odvedena u logore NDH i Trećega Rajha. Deca su nasilno razdvojena od porodice, deca oko kojih su se borile dve sile. Jedna je bila sila dobra- na čelu s Dianom Budisavljević i Antom Dumbovićem, a na drugoj strani sila zla -  ustaške vlasti i organizacije koje su navodno brinule o njima, uključujući i upravitelja logora", rekao je Pupovac.
Dodao je kako je danas jednostavno podučavati decu kako zlo nije ni hrvatstvo, ni srpstvo, niti nešto treće, što imenuje nacionalnost, jer ni jedno ni drugo ni treće, samo po sebi nisu zlo.
"Zlo su ljudi koji u narode unose ideje i upravljaju interesima koji su naopaki i koji druge narode pretvaraju u objekt mržnje i uništavanja, uključujući i decu. Zbog toga treba dolaziti na ovo mesto", zaključio je Pupovac.
Kako je rečeno tokom komemoracije, kroz sisačke dečje logore, koje je ustaška vlast nazvala prihvatilištima, od jeseni 1942. prošlo je oko pet hiljada dece, a u Sisku je umrlo i sahranjeno oko 1.150 dece.
Kako je za verske službe napomenuo vladika pakračko - slavonski Jovan, "to je bio poslednje služenje pomena za stradalu decu, jer će se od iduće godine njima prinositi kolač i žito kao svetima, jer nisu stradali od pojedinačnih koljača nego od najvećeg zla Drugog svetskog rata". 
U kulturno- umetničkom delu programa nastupili su članovi zbora SKD Prosvjeta, Pododbora Zagreb, i kantautorka Ana Čurčin iz Beograda koja je izvela pesmu "Oj Savo, oj Savice".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godišnjica stradanja dece u logoru NDH u Sisku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2022

Na Dečijem groblju u Sisku, u Parku Diane Budisavljevic, danas je obeležena 80. godišnjica stradanja, ali i spasavanja ratne siročadi u dečijem koncentracionom logoru u Sisku...Ovogodišnja manifestacija, u organizaciji Srpskog narodnog veća i Veća srpske nacionalne manjine grada Siska, bila je...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.