Izvor: B92, 25.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj suđenje za Vukovar

Vukovar -- Počelo suđenje protiv 27 osoba srpske, rusinske i romske nacionalnosti iz Mikluševaca.

Oni su optuženi za genocid, ubijanje i zastrašivanje nesrpskog stanovništva u Županijskom sudu u Vukovaru. Oni su optuženi da su od početka oktobra 1991. do 18. maja 1992. godine, u vreme kada su selo Mikuševci držale srpske snage, počinili krivično delo genocida, ubijanja i zastrašivanja nesrpskog stanovništva u nameri da na tom području spreče i onemoguće život >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nesrpskih stanovnika.

Oni su optuženi da su 18. maja 1992. godine "okupili meštane Mikluševaca ispred zgrade škole, oružjem ih prisilili da potpišu izjave da svu svoju imovinu ostavljaju srpskim paravlastima te ih naterali da uđu u autobuse, proteravši tako iz sela 98 osoba".

Na optužnici za zločine u Mikluševcima, podignutoj još krajem 1996. godine pred Županijskim sudom u Osijeku, prvobitno se nalazilo 35 osoba, od kojih je u međuvremenu osam umrlo.

Suđenju prisustvuju optuženi Milan Stanković, Živan Ćirić, Joakim Bučko, Slobodan Mišljenović, Jaroslav Mudri, Zdenko Magoč, Dušan Mišljenović, Darko Hudak i Saša Hudak, koji se brane sa slobode, uz izrečene mere opreza - zabranu napuštanja boravišta i privremeno oduzimanje pasoša.

Preostalim optuženima - prvooptuženom Jugoslavu Mišljenoviću, Dušanu Stankoviću, Petru Lenđeru, Zdravku Simiću, Mirku Ždinjaku, Draganu Ćiriću, Milanu Bojaniću, Dragici Anđelić, Aleksansru Anđeliću, Nikoli Vlajniću, Zlatanu Nikoliću, Jovi Cici, Đuri Krošnjaru, Ljubici Anđelić, Čedi Stankoviću, Stanislavu Simiću, Srđanu Anđeliću i Janku Ljikari sudi se u odsustvu, pošto su u bekstvu.

Optuženi koji prisustvuju suđenju izjavili su da se ne osećaju krivim i da će po sopostvenoj želji biti ispitani nakon dokaznog postupka. Sudsko veće je zatim prekinulo glavnu raspravu i nastavak odredilo za 13. jun, kada će biti saslušani prvi svedoci.

Očekuje se da će to suđenje rasvetili i zločin koji se u Mikluševcima dogodio krajem 1992. godine, kad je na izrazito okrutan način u šumi Jelaš pokraj Mikluševaca ubijena tročlana obitelj Holik.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.