U Hrvatskoj proglašena kriza u snabdevanju gasom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jan.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Hrvatskoj proglašena kriza u snabdevanju gasom

ZAGREB - Vlada Hrvatske proglasila je danas krizno stanje u snabdevanju prirodnim gasom.

Svi učesnici na tržištu prirodnog gasa dužni su da provode mere za otklanjanje kriznog stanja koje će odrediti Ministarstvo privrede, rada i preduzetništva Hrvatske, saopšteno je iz vladine kancelarije za odnose s medijima.

Među tim merama su, precizira se, mogućnost povećanja proizvodnje prirodnog gasa iz domaćih izvora, ograničavanje izvoza ili povećanje uvoza, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i smanjenje ili potpuno obustavljanje isporuke prirodnog gasa kupcima.

Odluka o proglašavanju krize kojom se reguliše redosled smanjenja ili obustave snabdevanje gasom doneta je na današnjoj sednici vlade na osnovu Uredbe o sigurnosti snabdevanja prirodnim gasom iz septembra 2008. godine.

Uvođenje kriznog stanja u snabdevanju prirodnim gasom najavljeno je nakon današnjeg sastanka premijera Ive Sanadera s predstavnicima resornih ministarstava i kompanija INA, Plinakro i Hrvatska elektroprivreda (HEP).

Odlukom o krizi reguliše se smanjenje i prestanak isporuke prirodnog gasa industrijskim potrošačima, priključenima direktno na transportni ili distribucioni sistem, a uvodi se prioritetno snabdevanje zaštićenih kupaca - domaćinstava, bolnica, škola, dečijih vrtića i javnih ustanova.

Smanjenje ili prekid isporuke, prema uredbi, trebalo bi da se odnosi na Hrvatsku elektroprivredu, Petrohemiju Kutina i INA-u, kao najveće potrošače gasa.

Krizno stanje trajaće do otklanjanja uzroka nastanka kriznog stanja, odnosno do donošenja odluke o prestanku kriznog stanja, saopštila je Vlada Hrvatske.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.