U Herceg Novom kirije kao u Beogradu

Izvor: Politika, 18.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Herceg Novom kirije kao u Beogradu

Iznajmljivanje garsonjere ili manjeg jednosobnog stana košta oko 200 evra, dok za veće stanove vlasnici traže i po 600 evra mesečno

Herceg Novi – U hercegnovskoj opštini je veliki broj podstanara.Iako se u proteklim godinama mnogo gradilo, stanovi se sve manje izdaju na duže acene su sve paprenije. Herceg Novi je u poratnim godinama bio pun izbeglica iz Bosne i Hrvatske, a potom i sa Kosmeta. Mnogi su ostali u njemu. Oni su bez krova nad >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glavom, kao i mnogi Hercegnovljani, ali i sezonci koji su se zadržali na obali. Svi plaćaju stanarine po cenama koje se približavaju onima u Beogradu.

Za iznajmljivanje garsonjere ili manjeg jednosobnog stana u Herceg Novom treba 200 evra. Skromniji vlasnici su malobrojni. Manje naplaćuju uglavnom oni koji stan izdaju do letnje sezone, kada podstanari moraju da se snalaze u udaljenim naseljima.

– Jedva sam našla dvosoban stan za 300 evra. Tražili su 500, čak i 600 evra za trosoban, a kad shvate da nemaju kome da ga izdaju za te pare malo spuste cenu. Za stan od 70 kvadrata u naselju Savina tražili su nam 500 evra, pa spustili na 350. Jedan stranac nam je za jednosoban u centru tražio 350 evra. Za tu cenu izdaju i stanove od po 40 kvadrata i još traže da se stan leti isprazni, priča žena čija porodica, kao i mnoge druge, pola plate daje za smeštaj.

Ona komentariše da se kod vlasnika iz Srbije mogu naći stanovi po nižoj ceni.Malobrojni su slučajevi da se neka vila, ruska ili vlasnika iz Srbije, iznajmljuje kako bi se čuvala. Takvi podstanari se smatraju srećnicima, kao i oni koji uz stan tokom leta izdaju preostali deo kuće. Jedan bračni par je odbio da čuva vilu u koju je bilo zabranjeno da osim njih i vlasnika iko kroči. Drugi su odbili da za 600 evra mesečno stanuju i čuvaju drugu kuću, jer su u njoj, pored zabrane ulaska rodbini i prijateljima, kamere bile postavljene u svakoj prostoriji.

Više hiljada beskućnika u Herceg Novom, uz hiljade praznih stanova u novogradnji, mogu samo da se nadaju da će im opštinari novim planom stambene politike pomoći u godinama koje dolaze. U planu koji bi trebalo da bude zaokružen do kraja januara navodi se da će opština na svojim placevima graditi zgrade i stanove prodavati po ceni gradnje na kredit u aranžmanu sa bankama. Trebalo bi da takve stanove po drugim, povoljnijim uslovima, dobijaju izbegli, raseljeni i socijalni slučajevi, dok bi kadrovi i mladi bračni parovi kupovali stanove na kredit.

A. Gavrilović

[objavljeno: 18/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.