U Crnoj Gori deset hiljada firmi u blokadi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Apr.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori deset hiljada firmi u blokadi

PODGORICA - Prema najnovijim podacima Centralne banke Crne Gore, više od 10.000 firmi u toj državi ima blokirane račune zbog ukupnog duga od 110,23 miliona evra.

Dugovi i nelikvidnost u privredi, nažalost, mnogo su veći, jer ovom statistikom nisu obuhvaćeni dužnici kojima računi nisu blokirani, ukazuje danas podgorički list "Vijesti".

Zbog tih "nevidljivih" dugova je što pre neophodna značajnija finansijska "injekcija", kako bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << crnogorska ekonomija koliko-toliko funkconisala, piše podgorički dnevnik, navodeći da se nade polažu u zaduživanje vlade u inostranstvu i u dokapitalizaciju i prodaju dela akcija Elektroprivrede, na šta se, međutim, još mora čekati.

U odnosu na kraj februara, na kraju marta je broj nelikvidnih firmi u Crnoj Gori porastao za 0,28 odsto, dok je vrednost ukupnih dugova bila veća za 2,67 procenta.

Koncentracija duga je relativno visoka - 10 najvećih dužnika učestvuje sa skoro 20 odsto u ukupnom dugu, sa blokadom od 21,95 miliona evra, dok na njih 50 odlazi čak 40,62 odsto zaduženja (44,77 miliona evra).

U Centralnom registru računa na kraju marta u evidenciji je bilo 46.414 firmi, a u poslovnim bankama ukupno 84.686 poslovnih računa.

Za godinu dana je ukupan dug tih firmi porastao za čak 30 odsto, što možda najbolje govori o rastu nelikvidnosti u crnogorskoj privredi, navele su "Vijesti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.