U Crnoj Gori 85 slučajeva koronavirusa, 14 osoba u bolnici

Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Mar.2020, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori 85 slučajeva koronavirusa, 14 osoba u bolnici

U Crnoj Gori je do sada registrovano 85 slučajeva infekcije koronavirusom, od čega 60 u Podgorici i Tuzima, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje.

U Kliničkom centru Crne Gore leči se 14 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo koronavirusa, a troje je na intenzivnoj nezi, saopšteno je iz Kliničkog centra Crne Gore.

Navodi se da su svi pacijenti trenutno stabilnih vitalnih parametara.

Pod zdrastvenim nadzorom je trenutno 6.278 osoba. >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<

Od ukupnog broja inficiranih najviše ih je u Tuzima, gde je skoro trećina registrovanih slučajeva koronavirusa, zbog čega je taj gradić sa 15.000 stanovnika od sredine ove sedmice pod karantinom.

"Epidemiološka situacija u Crnoj Gori jako je ozbiljna i još raste broj inficiranih koronavirusom", upozorio je ranije direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Boban Mugoša i apelovao na građane da budu odgovorni i poštuju socijalnu distancu i ostanu kod kuće.

Od 17. marta, kada su u Crnoj Gori registrovani prvi slučajevi koronavirusa, preminula je jedna osoba. Reč je o muškarcu iz Podgorice starosti 65 godina, koji je imao hroničnih problema s plućima.

Od 15. marta na snazi su restriktivne mere Vlade Crne Gore u cilju suzbijanja epidemije, od zabrane okupljanja, putovanja, ograničenja kretanja.

Vlada Crne Gore nije uvela policijski čas, a od svih njenih mera u javnosti je problematizovana i kritikovana odluka da objavljuje spiskove osoba koje su u samoizolaciji.

Izvršna vlast taj potez pravda zaštitom zdravlja i očuvanja života ljudi, ali civilni sektor ukazuje da je reč o kršenju ustava i prava na privatnost, zbog čega je apelovao na Vladu da povuče tu odluku i proaktivnim merama stimuliše građane da preuzmu odgovrnost za svoje postupke.

Ustavnom sudu Crne Gore podneta je inicijativa da preispita kontroverznu odluku Vlade o objavljivanju spiskova osoba koje su u samoizolaciji.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Crnoj Gori 85 slučajeva, 14 osoba u bolnici

Izvor: Danas, 29.Mar.2020

U Crnoj Gori je do sada registrovano 85 slučajeva infekcije korona virusom, od čega 60 u Podgorici i Tuzima, poslednji su podaci Instituta za javno zdravlje.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.