Izvor: B92, 06.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U CG dve crkve naložile badnjake

Podgorica, Cetinje, Nikšić -- Mitropopolija crnogorsko-primorska SPC i Crnogorska pravoslavna crkva i ove godine su na Cetinju badnjake naložile odvojeno.

"Neka radost ispuni naša srca i domove, obasja ovaj i sve gradove i sve narode na svetu i da svi poznaju samo jednog boga", rekao je na ceremoniji loženja badnjaka ispred Cetinjskog manastira mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Badnjak su na par stotina metara udaljenosti, ispred Dvora Kralja Nikole, naložile >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pristalice CPC čiji je mitropolit Mihailo rekao da se danas i na "svetom Cetinju podižu međe podela i otima ono što su preci krvlju i znojem gradili i podarili".

"Smetamo im u našoj slobodnoj kući, na našoj slobodnoj zemlji, pod vedrim nebom, daleko od naših hramova koje su naši preci hodeći hristovim putem ostavljali u amanet potomstvu", kazao je Mihailo aludirajući na Mitropoliju crnogorsko-primorsku SPC i sporenja oko imovine.

Mihailo je pozvao SPC i nadležne državne organe u Crnoj Gori na "razgovor i dogovor" u cilju zajedničkog napredka.

Ceremonije loženja badnjaka su protekle u miru, a prisustvovalo im je manje ljudi nego prethodnih 15 godina, otkako se na Cetinju badnjaci lože odvojeno.

Loženju badnjaka u organizaciji mitropolije prisustvovali su predstavnici opozicionoh partija, dok je ceremoniji koju je organizovala kanonski nepriznata CPC prisustvovao funkcioner vladajuće Demokratske partije socijalista Dragan Kujović.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC-a i CPC su i ove godine širom Crne Gore organizovale odvojeno loženje badnjaka.

Posle Cetinja dve crkve će badnjake naložiti u Podgorici, Nikšiću, na severu Crne Gore i pojedinim primorskim gradovima.

Najviše sporenja izazvala je odluka lokalnih vlasti u Nikšiću da CPC-u dozvoli loženje badnjaka u centru grada.

Protestvovali su eparhija budimljansko-nikšićka i deo opozicije, optužujući vlast da "prvocira" vernike u Nikšiću i "rizikuje mir i stabilnost" u tom gradu.

Policija je ranije saopštila da "nema razloga za strah od incidenata".

U Nikšiću badnjake nalagali vernici SPC i CPC

Paralelno loženje badnjaka Mitropolije crnogorsko-primorske i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC)prošlo je večeras u Nikšiću mirno i bez incidenata.

Skup vernika kanonski nepriznate CPC obezbeđivalo je dvadesetak pripadnika nikšićke policije i specijalna jedinica MUP-a. Na trgu se moglo videti nekoliko policijskih vozila, vatrogasna i kola hitne pomoći.

Nalaganju badnjaka CPC na Trgu slobode pored spomenika kralju Nikoli prisustvovalo je oko hiljadu vernika kojima se obratio mitropolit CPC Mihailo. Vernici CPC su prethodnih godina tu ceremoniju obavljali na imanju potomaka crnogorske dinastije Petrović-Njegoš.

Tenzije koje su bile prisutne prethodnih dana između sveštenika Srpske pravoslavne crkve i CPC nastavljene su i večeras pojedinačnim verbalnim provokacijama, ali se nisu osećale među vernicima.

Amfilohije: CPC pali logorsku vatru

Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije je rekao da je loženje badnjaka u organizaciji Crnogorske pravoslavne crkve "besmislica" i "logorska vatra novokomponovane verske zajednice".

Na pitanje da li je moguć "paralelni", "civilizovani" život dve pravoslavne crkve i njihovih vernika i pristalica u Crnoj Gori, on je televiziji podgoričkoj IN kazao da je to moguće, pod uslovom da se "svako ponaša saglasno onome što jeste".

"Onog trenutka kada ta verska zajednica prestane da se ponaša na nasilan, protivpravan način, da otima hramove, ime i dostojanstvo mitropolije i počne da se ponaša na častan i čestit način ja ću je poštovati", kazao je mitropollit Amfilohije.

On je rekao da je posle osamostaljenja Crne Gore odnos Cetinjana prema mitropoliji, sveštenicima i tamošnjoj bogosloviji "pitomiji i lepši", što je "znak sazrevanja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.