U Budimpešti za dan od virusa preminulo 16 osoba, najviše od početka epidemije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2020, 08:55

U Budimpešti za dan od virusa preminulo 16 osoba, najviše od početka epidemije

U Mađarskoj je još 16 osoba izgubilo bitku sa koronavirusom, najviše u jednom danu od prvog otkrivenog slučaja 4. marta, čime se broj preminulih popeo na 172. Svi su, sem jedne 42-ogodišnje žene, bili stariji ljudi sa hroničnim bolestima, navodi se na vladinom portalu koronavirus.gov.hu.

Najveća tragedija se do sada dogodila u ranije pomenutom staračkom domu na Peštanskom putu u Budimpešti, gde su zaražena 204, a preminulo 18 korisnika. Dom je ispražnjen, vojska ga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je detaljno detinfikovala, ali još nije utvrđeno ko je odgovoran – uprava, grad ili država. Premijer Viktor Orban je na Radio-Košutu izjavio da krivci moraju da se pronađu, no sada nije vreme za polemike, već za slogu i saradnju u borbi protiv virusa kao zajedničkog neprijatelja.

Povećan je i broj zaraženih kovidom-19, mada u manjem procentu: sa 1.763 na 1.834, s tim da je više od polovine u Budimpešti (929). Zbog toga je gradonačelnik mađarske prestonice Gergelj Karačonj zatražio da vlada uvede posebne mere koje će važiti samo za dvomilionsku metropolu.

U Operativnom štabu ističu da je dobro što je krivulja epidemije još uvek zaravnjena, mada se uprkos tome intenzivno obavljaju pripreme za eventualnu masovnu infekciju. Pozitivne vesti su i što se povećava broj izlečenih, ukupno 231, a smanjuje lista onih koji se nalaze u obaveznom karantinu (12.150).

Na bolničkom lečenju je trenutno 829 pacijenata, od kojih se 60 nalazi na aparatima za veštačko disanje. Premijer Orban je juče posetio Budimpeštanski tehnički fakultet, gde je izrađen prototip domaćeg respiratora i uskoro se očekuje početak serijske proizvodnje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.