U Bosni i Hercegovini više veruju medijima nego političarima

Izvor: Politika, 05.Maj.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Bosni i Hercegovini više veruju medijima nego političarima

Zabrinjavajući je podatak da petina anketiranih građana BiH smatra da su u određenim situacijama napadi na novinare opravdani

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka – Broj napada na novinare u Bosni i Hercegovini se utrostručio od 2006. do danas, saopšteno je u Banjaluci na okruglom stolu „Sloboda medija u 2009. godini”. Samo u prva tri meseca ove godine, kako je rekla Borka Rudić generalni sekretar Udruženja novinara BiH, zabeleženo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je 17 napada na novinare. Zbog toga i ne čudi da je BiH, po slobodi medija, na 98. mestu svetske rang-liste. Okrugli sto su organizovali Fondacija „Fridrih Ebert” i Udruženje novinara BiH.

„Svaki peti građanin Bosne i Hercegovine, od ukupno 500 anketiranih, smatra da su, u određenim situacijama, opravdani napadi na novinare", saopštio je Dino Đipo dodavši da taj „podatak najviše zabrinjava”.

Istraživanje povodom Svetskog dana slobode medija, pored ostalog, pokazalo je da ispitanici više veruju medijima nego političarima, civilnom sektoru, verskim zajednicama i organima vlasti. Istovremeno, anketirani su ocenili da najviše uticaja na medije imaju političari i političke partije. „Ova kontradiktornost govori da građani, u stvari, najviše veruju političarima”, zaključio je Đipo.

Govoreći o stanju u medijima direktor Fondacije „Fridrih Ebert” Helmut Kurt je pozvao političare da razdvoje politiku od verskog života i upozorio da „verske vođe, ako BiH želi da bude prihvaćena u Evropskoj uniji, ne smeju da budu ’zvučnici’ političara”.

Psiholog Srđan Puhalo je pozvao medije da budu slobodniji i da odbace kontrolu pojedinaca i institucija nad svojim radom. Puhalo je rekao da su istraživanja pokazala da je 18 odsto stanovnika BiH učlanjeno u neku od partija, što je duplo više od proseka u razvijenim evropskim zemljama. On je istakao da je istraživanje u kojem je i on učestvovao pokazalo da je većina građana BiH politički slabo obrazovana. Puhalo je naveo dva primera. Prvi – samo 23 odsto ispitanika zna koliko nivoa vlasti ima BiH. Drugi – 48 odsto anketiranih je znalo da je Savet ministara BiH organ izvršne vlasti. „Autocenzura je najgore što se novinarima dešava", ocenio je Puhalo.

Direktor Alternativne televizije u Banjaluci Nataša Tešanović rekla je da su mediji odraz društva u kome živimo. „Sudbinu novinara u Republici Srpskoj i Federaciji BiH određuje finansijska situacija”, rekla je Tešanovićeva. Ona je dodala da se o slobodi medija ne može govoriti ni u mnogo razvijenijim zemljama od BiH, koja je „siromašno, korumpirano i u svakom smislu podvojeno društvo". Borka Rudić je konstatovala da je medijska zajednica u BiH podeljena: „Sada imamo dva medijska prostora – Federaciju BiH i Republiku Srpsku". Za nju je najveći problem u BiH neodgovarajuće reagovanje nadležnih organa i javnosti kada je reč o ugrožavanju prava na slobodu izražavanja i nezavisnosti medija.

B. Marić

[objavljeno: 06/05/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Medijske slobode daleko od međunarodnih standarda

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 05.Maj.2009

U BiH je samo od početka 2009. godine registrovano 16 slučajeva verbalnih i fizičkih napada na novinare, prijetnji smrću ili kršenja prava na slobodan i dostojanstven rad. Na listi 'Reportera bez granica', na kojoj se nalaze 173 zemlje širom svijeta, Bosna i Hercegovina se našla na 115. mjestu...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.