U Beogradu treći protesni skup - Jedan od pet miliona

Izvor: VOA, 22.Dec.2018, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu treći protesni skup - "Jedan od pet miliona"

Treći po redu protest protiv nasilja, ovog puta pod imenom "Jedan od pet miliona", završen je u subotu uveče u na trgu Slavija u Beogradu nakon protesne šetnje bez incidenata, a naredno okupljanje zakazano je za narednu subotu, 29. decembar. Prema objavama organizatora, na ulicama Beograda šetalo je između 35.000 i 40.000 ljudi.Građani se okupljaju, kako navode organizatori, u znak protivljenja nasilju i kao podsećanje na sve napade na građane, novinare, aktiviste nevladinih organizacija i političare koji su se dogodili u prethodnom periodu. Nakon okupljanja na Platou ispred Filozofskog fakulteta, okupljeni su minutom ćutanja odali počast poginulima u sudaru voza i autobusa u petak kod Niša. Pre polaska u šetnju, okupljenima su se obratili glumac Branislav Trifunović, karikaturista Dušan Petričić i novinar Milan Jovanović iz Grocke kome je, kako tvrdi, zbog pisanja o korupciji na lokalu, zapaljena i uništena kuća. Kolona je nakon polaska u šetnju bila duža od kilometar, a procene izveštača su i da je masa bila gušća nego na prethodna dva protesta, te da se sporije kretala. Šetalo se maršrutom Makedonskom i Takovskom ulicom, a ispred sedišta Radio-televizije Srbije zastala i napravila "pet minuta buke" zbog, tvrde organizatori, neadekvatnog izveštavanja javnog servisa o protesnim skupovima. Kolona je nastavila Ulicom knea Miloša ka Vladi Srbije i dalje Nemanjinom ulicom do kraja šetnje, na trgu Slavija. Kada je početak kolone bio na Slaviji, kraj je bio kod zgrade Vlade Srbije, a demonstranti su ispunili Nemanjinu ulicu celom širinom. Organizatori su saopštili na Slaviji na kraju šetnje da će se građani okupljati svake subote dok ne budu ispunjeni njihovi zahtevi - otkrivanje nalogodavaca ubistva lidera Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, napada na predsednika Levice Srbije Borka Stefanovića i na novinara Milana Jovanovića, kao i da protestna okupljanja dobiju pet umesto jednog minuta u Dnevniku RTS-a. Ritam šetnji su davali dobošari, a demonstranti su nosili transparente sa natpisima "Počelo je", "Dok nisu svi slobodni, niko nije", "Jedan od pet miliona". Za saobraćaj su bile zaustavljene sve ulice kojima se kretala kolona, kao i okolne ulice, a javni prevoz tuda nije saobraćao za vreme trajanja protesta. Uniformisana policia, ponovo, nije primećena. Opozicioni lideri ovog puta, za razliku od prethodnih protesta, nisu bili u prvim redovima kolone, već pomešani sa ostalim građanima. Bili su prisutni lideri Saveza za Srbiju Vuk Jeremić, Nebojša Zelenović i Janko Veselinović, predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, aktivista Inicijative Ne davimo Beograd Radomir Lazović.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Treći protest u Beogradu: Metle, parole i "pet minuta buke"

Izvor: B92, 23.Dec.2018, 00:11

Treću subotu u nizu građani su izašli na ulice Beograda u protestu protiv aktuelne vlasti u Srbiji...Umesto Majkla Džeksona i čuvenog šlagera "Devojko mala" sa fontane, kružnim tokom na beogradskom Trgu Slavija u subotu uveče odjekivali su zvuci pištaljki...Nezadovoljni građani treću subotu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.