Tuzla: Osknavljena saborna crkva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tuzla: Osknavljena saborna crkva

TUZLA - Na Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli nepoznata lica su latinicom ispisala "Četnici" i nacrtala polumesec sa zvezdom, potvrđeno je u Informativnoj službi zvorničko-tuzlanske eparhije.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije rekao je da to sigurno nije mogao da uradi istinski vernik, ma kojoj veri da pripada, jer istinski vernik ima ljubavi u sebi.

"Svaka vera, na sebi svojstven način, uči ljubavi prema >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << drugim ljudima, uči poštovanju različitosti drugih vera", dodao je epsikop Vasilije i naglasio da je ovo delo ljudi koji na pogrešan način shvataju svoju veru.

Urednik Informativne službe eparhije zvorničko-tuzlanaske Marko Danojlović naglasio je da u nizu nemilih događaja koji se dešavaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crkvenoj imovini eparhije zvorničko-tuzlanske u federalnom delu BiH može da se doda i ovaj poslednji na Sabornom hramu Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli, koja, osim istorijskog, ima veoma veliki duhovni značaj za pravoslavne vernike.

"Eparhija zvorničko-tuzlanska povodom ovog skrnavljenja nije izdala nikakvo saopštenje iz razloga što dosadašnji apeli i molbe nisu dali nikakvog konkretnog rezultata", rekao je Danojlović.

Danojlović: Neshvatanje pravoslavnog

On je naglasio da je poslednje skrnavljenje Sabornog hrama jednostavno posledica načina razmišljanja i shvatanja života u Federaciji BiH.

"Ovde nije u pitanju predstavljanje neke tolerancije i saživota, kako neki vole da to nazivaju, mada više volim da kažem iskrene i prave ljudske ljubavi, nego je ovde u pitanju način razmišljanja i shvatanja, bolje reći neshvatanja svega onoga što pripada većinskoj religijskoj zajednici u FBiH", smatra Danojlović.

Nije ohrabrujuća poruka

Danojlović je naglasio da se na ovakva dešavanja ne nailazi u Republici Srpskoj, za razliku od federalnog dela BiH, "gde nas skoro svaki mesec neprijatno iznenade ovakvim nemilim događajem".

"Posle ovoga, i niza drugih sličnih prethodnih događaja, možemo postaviti pitanje samima sebi, a posebno stradalnom srpskom narodu u FBiH, kakva je ovo poruka - da li je ohrabrujuća svima onima koji bi želeli da se vrate u mesta u kojima su živeli pre 1992. godine", rekao je Danojlović.

Uviđaj

On je naglasio da srpski narod i Srpska pravoslavna crkva nemaju ništa od toga da li su počinioci uhvaćeni ili nisu i da je daleko bitnije saznanje da je ovo način razmišljanja i shvatanja koji se i te kako odomaćio u federalnom delu BiH.

Saborni hram Uspenja Presvete Bogorodice u Tuzli oskrnavljen je u noći između 17. i 18. oktobra.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je potvrđeno da su na sabornom hramu ispisani i nacrtani navedeni sadržaji i da se na licu mesta nalazi ekipa za uviđaje, koja će operativnim radom doći do relevantnih saznanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.